Nákupem elektřiny na burze město šetří

24. 10. 2012 | 10:00

O 2,5 miliónu korun snížil olomoucký magistrát náklady na elektřinu díky tomu, že ji pro příští rok nakoupil na komoditní burze.
Již v minulých dvou letech dosáhl výrazné úspory tím, že ji nejen pro vlastní objekty, ale i městem zřizované organizace pořizoval formou sdruženého nákupu ve vlastní elektronické aukci.
„V průběhu druhého čtvrtletí jsme pečlivě posoudili výsledky loňského nákupu v elektronické aukci a možnosti dalšího zefektivnění našeho nákupního systému. Přestože se naše cenová úroveň ukázala jako velmi dobrá, akceptovali jsme expertní doporučení využít k nákupu elektřiny burzovní trh, protože na něm lze získat nejlepší ceny, a to od dlouhodobě a průběžně burzou prověřovaných dodavatelů. Navíc se celý proces veřejné zakázky zrychlí, administrativně zjednoduší a můžeme si zvolit dobu, kdy jsou ceny nízko, a nakoupit je pro odběratele výhodně,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach (TOP 09).
Nakonec se podle něj podařilo snížit cenu silové elektřiny v nízkém napětí ze současných 1,288 Kč za megawatthodinu na 1,163 Kč/MWh, což znamená úsporu téměř 1,5 miliónu korun.
Kromě základních a mateřských škol, divadel, knihovny a dalších subjektů se společného nákupu zúčastnila i Moravská filharmonie Olomouc, Správa nemovitostí Olomouce, Technické služby, Zoologická zahrada Olomouc a Dopravní podnik města Olomouce.
„V jeho případě klesla cena dodávky elektřiny, která tvoří téměř třetinu celkové spotřeby města, dokonce o více než 13 procent na 1,320 Kč/MWh a příští rok tedy ušetří na nákladech více než jeden milión korun,“ konstatoval Vlach.
Příští rok tak zaplatí město a jím zřizované organizace proti letošním zhruba 25 miliónům korun při očekávané spotřebě téměř 19 tisíc MWh o 2,5 miliónu méně.

Právo | 24.10.2012 | Rubrika: Střední a východní Morava | Strana: 51 | Autor: Miloslav Hradil | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme