Na třech místech přibude zebra

Radní by chtěli ještě letos v Olomouci vybudovat nové přechody. Chybí jim pět milionů korun

6. 2. 2012 | 10:00

Olomouc – Nad vstupem do fakultní nemocnice v Hněvotínské ulici, přes frekventovanou Přerovskou a Holickou ulici. To jsou místa, kde by vedení olomoucké radnice chtělo v letošním roce vybudovat tři nové přechody pro chodce. Lidé by bezpečnější překonání komunikací uvítali, ale město na přechody nemá dostatek peněz. Podle sumy, která vzejde z výběrového řízení, budou radní hledat chybějící finance v rozpočtu tak, aby přechody byly hotové ještě letos.
V Hněvotínské ulici zhruba před dvěma lety vzniklo u vchodu do fakultní nemocnice místo pro přecházení s dělícím ostrůvkem, které alespoň částečně zjednodušilo chodcům překonávání frekventované silnice. O několik desítek metrů výš směrem k Okružní ulici v blízkosti nových Teoretických ústavů chce město postavit řádný přechod pro chodce. „To víte, že by se nám sem hodil. Tady je zastávka, ale přechod nikde. Denně tudy proudí stovky lidí, kteří se potřebují dostat nejen do nemocnice, ale taky z ní,“ řekla Anna Müllerová z Olomouce.
Společně s budováním přechodu v Hněvotínské ulici v místě křížení s ulicí Dobnerovou bude muset změnit svou trasu i zdejší cyklostezka. „Přechod bude sloužit lidem, kteří vystoupí na zdejší zastávce. Současně přetrasujeme cyklostezku tak, aby se vyhnula zastávce a vedla za ní. Očekáváme zde zvýšený pohyb chodců zejména po dostavbě dvou center, a to Teoretických ústavů a výzkumného centra Biomedreg,“ uvedl Ivo Vlach (TOP 09), první náměstek olomouckého primátora. V Holické ulici v křižovatce s ulicí Babíčkovou je rovněž nevyhovující řešení zastávek a přechodů, i zdebyměl vzniknout nový přechod a nové zálivy pro autobusové zastávky. Bezpečnější by mělo být také překonání Holické ulice u křižovatky s ulicí U Solných mlýnů. Stávající přechod již nesplňuje platné předpisy a musí se zde vybudovat nový s dělícím ostrůvkem. Podle projektu je předpokládaný náklad za všechny tři stavby deset milionů dvě stě tisíc korun. „Zatím je v rozpočtu na přechody vymezeno pět milionů korun. Rada města rozhodla o tom, že vysoutěžíme všechny tři přechody. Podle toho, za kolik se nám podaří získat výslednou cenu, budeme dělat pravděpodobně rozpočtovou změnu,“ uzavřel Vlach s tím, že město chce přechody udělat ještě letos.
Loni vznikly z městských peněz dva nové přechody, a to v městské části Týneček v ulici Bohuslava Martinů a v centru ve Studentské ulici.

Olomoucký deník | 6.2.2012 | Rubrika: Olomoucko | Strana: 3 | Autor: VERONIKA KOLESÁROVÁ | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme