Na Lazcích postupně ubývá bariér

23. 10. 2012 | 15:00

Do poloviny listopadu bude další kousek Olomouce bez bariér. V okolí Lazecké ulice nyní dělníci mění klasické obrubníky za pozvolné nájezdy na chodník včetně vodicích pásů pro nevidomé, které pak ulehčí život nejen handicapovaným občanům, ale například maminkám s kočárky.

V současné době budovaná bezbariérová trasa vede od mostu u finančního úřadu ke konci sídliště u autobusové zastávky Lazce, kde navíc vzniká i nový přechod pro chodce se středovým ostrůvkem. Tato stavba navazuje na trasu realizovanou v minulém roce, tedy úsek od křižovatky ulic Na Střelnici a Lazecká po most u finančního úřadu v Lazecké ulici. Letošní úsek se na Lazcích buduje za celkem 2,6 milionu korun, z toho 1,7 milionu pokryla dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury.
„Olomouc systematicky pracuje na tvorbě bezbariérového města nejdéle v celé České republice, a za tyto aktivity jsme dokonce byli i několikrát oceněni. Například v minulém roce jsme získali speciální ocenění Evropské komise za využití informačních a komunikačních technologií, kterými pomáháme zvyšovat kvalitu života osob se zdravotním postižením, nebo uznání a nominaci na výroční cenu Mosty za celý projekt Bezbariérová Olomouc,“ podotkla náměstkyně primátora Eva Machová.

***

Od roku 2004, kdy bylo možno poprvé získat dotaci na odstraňování bariér, už Olomouc dokončila deset bezbariérových tras za téměř 50 milionů korun, z nichž více než polovinu pokryly dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Bezbariérová Olomouc ale nejsou jen stavební úpravy chodníků či přechodů, ale jsou to také např. inteligentní zastávky, multimediální průvodce Olomoucí, haptické modely památek nebo průvodcovské služby. Dalším příspěvkem do této oblasti bude i připravovaná webová mapa bezbariérovosti, která se v průběhu října objeví na webu města a díky které si bude možné naplánovat cestu městem bez bariér z pohodlí domova. Jak bude tato mapa vypadat, si můžete zatím v pracovní verzi prohlédnout již teď na www.olomouc.eu/aktualni-informace/aktuality/12497. Ve finální podobě do mapy přibudou ještě zastávky MHD spolu se značkami, které z nich jsou bezbariérové a které nikoli.

Radniční listy města Olomouc | 22.10.2012 | Rubrika: Rozvoj města | Strana: 17 | Autor: (jau) | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme