Na Hané se může žít lépe

23. 3. 2012 | 10:00

OLOMOUC Pokud by se odpovědi pětadvaceti osobností tohoto kraje, které zaznívají v dnešní velké anketě MF DNES, daly brát za odraz nálady české střední a vyšší třídy, tak by vrcholní politici této země měli sami se sebou začít něco dělat.
Anketu si můžete přečíst v příloze Zaměstnavatel. MF DNES v ní oslovila místní manažery, aby se vyjádřili k tomu, jak nastartovat ekonomiku Olomouckého kraje. Z vět, které zazněly, vyzařuje naštvání, rozčarování, skepse a frustrace.
„Od chvíle, co jsme cinkali klíči, se situace natolik zhoršila, že už nevím, kam tohle může dál zajít. Špatný byznys je znamení špatného hospodaření a špatně nastavené ekonomiky. Toto, co je nastaveno, je likvidační systém střední třídy, která hospodaření udržuje. Zlepšení vidím v tom, že by se mělo začít od vrchu, protože ryba vždy smrdí od hlavy,“ uvádí například majitel Společenského areálu Stará střelnice Hranice Václav Vlasák. Podobně mluví Olin Bezchleba z firmy Design Foods Zábřeh: „Všichni jsou nad reformami deprimovaní. Úspory? To je okrádání. Stále jen zvyšují lidem daně, ale tím se nešetří. Pokud nezačnou politici spořit u sebe, nezmění se vůbec nic.“
Stejného názoru je také Vladimír Tiefenbach, majitel stejnojmenné přerovské pekárny. „Za dvacet let jsem neviděl tak mizernou situaci, v jaké se nacházíme nyní a nevidím ani žádnou cestu, jak se z toho dostat ven,“ tvrdí.
Podle olomouckého politologa Radima Kašpara by se politici měli situací zabývat. A to tak, že intenzivně. „Výsledky ankety by měly být pro současnou vládu velmi alarmující. Společnost je znechucena politikou. Reformy jsou nezbytné, ale česká ekonomika potřebuje spíše pozitivní stimuly, mezi které určitě nepatří zvyšování daní,“ říká Kašpar.

Politici by podle něj měli uvažovat o snižování nákladů státní správy. „Živnostníci pak potřebují motivaci, ne další zátěž byrokratickou či daňovou,“ dodává Kašpar.
Co na to politici? „Žijeme v demokratické společnosti, každý má právo vyjádřit svůj názor,“ vyjádřil se nedávno k politické skepsi lidí premiér Petr Nečas. Poslankyně Jitka Chalánková, která zastupuje Olomoucký kraj a je ve vládní TOP 09, vidí problém obšírněji. „Za náladu ve společnosti můžeme všichni a každý jednotlivě. Pokud jde o náš kraj, za situaci mohou podnikatelé, politici i obyvatelé kraje svým dílem. Ochota nést riziko a osobně se snažit změnit věci k lepšímu je na každém z nás,“ míní Chalánková. „Zároveň je nutné vidět vše i v kontextu celostátním, zejména rozpočtu. To, že ekonomika závislá na exportu funguje výborně a domácí menší podíl má problémy, je jasné. Jako alarmující vnímám spíše fakt, že mnoho studentů absolvuje absolutně neuplatnitelné obory. A mnozí zaměstnavatelé tak nemohou sehnat potřebné pracovníky.“
Na napravování toho ale mají politici podle manažerů více: „Zachránilo by nás, pokud by se lépe rozkryly korupční kauzy. Veškerá opatření, která se teď dělají, jsou k ničemu. Peníze končí v černých dírách. Je to začarovaný kruh,“ vysvětluje ředitel nákupního centra Olomouc City Zdeněk Volf.
Co by měl stát například udělat? „Přesvědčit občany o oprávněnosti státních škrtů může i to, že se zredukují kraje ze čtrnácti na osm. Zruší se Senát, počet poslanců na sto padesát…,“ navrhuje šéf Okresní hospodářské komory Olomouc Tomáš Sýkora.
Všeobecnou radu dává i majitel nakladatelství a vydavatelství Veduta Štíty Pavel Ševčík: „Naši představitelé by měli začít přemýšlet o řízení ekonomiky jinak.“

Mladá fronta DNES | 23.3.2012 | Rubrika: Střední Morava | Strana: 1 | Autor: David Štverka | Téma: Poslanci - Chalánková Jitka

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme