Mohelnice nechce odvážet odpad, má staronový plán

Mohelnice možná nebude muset odvážet odpady z nelegální skládky v Líšnici. Pokud se s obcí dohodne a pozemky pod skládkou odkoupí, mohla by ji zrekultivovat. Otázkou je ale cena. Právě na ní totiž už dříve jednání zkrachovala.

2. 4. 2012 | 15:00

MOHELNICE Odvozu desítek tisíc kubíků odpadů z černé skládky v Líšnici se může mohelnická radnice vyhnout. Musela by ale pozemek pod skládkou od vesnice odkoupit a potom by mohla požádat o legalizaci skládky a zrekultivovat ji. Toto řešení by bylo pro Mohelnici mnohonásobně levnější, odvoz odpadů a zaplacení skládkovného za více jak čtyřicet tisíc kubíků odpadů by ji totiž stálo desítky milionů korun.
Právě proto se chce město odvozu odpadu, který Mohelnici nařídil stavební úřad, vyhnout. Otázkou ale je, jestli se s Líšnicí dohodne na ceně za pozemek. Už dříve totiž jednání právě na tomto bodu ztroskotala. „Proti rozhodnutí stavebního úřadu podáme odvolání. Chceme ale současně vyčíslit, kolik by město muselo zaplatit, kdyby krajský úřad rozhodnutí potvrdil,“ řekl místostarosta Mohelnice Antonín Navrátil. Podle něj město začne znovu jednat s vedením Líšnice o možnosti odkoupit pozemky pod skládkou. „Tato varianta by byla zřejmě nejlepší. Otázkou je částka, za kterou bude Líšnice ochotná pozemky prodat,“ řekl Navrátil.
Jenže už v  minulých letech jednání o odprodeji skládky zkrachovala. Po jednáních tehdy Líšnice slevila na 6 milionů, ale ani tato částka se tehdejšímu vedení města nezdála. Podobně to vidí nové vedení mohelnické radnice. „Zatím je tato částka pořád ve hře. Jenže i šest milionů je v současnosti mimo možnosti našeho rozpočtu,“ přiznal mohelnický místostarosta. Město totiž musí počítat i s  vysokými náklady na rekultivaci.
Pro Mohelnici je podle něj v současné době schůdná částka kolem dvou milionů korun v několika splátkách. „Budeme se snažit zástupce obce přesvědčit o tom, že v zájmu životního prostředí by bylo dobré požadovanou částku za pozemky snížit. Věřím, že s novým vedením obce nalezneme společnou řeč,“ uvedl Navrátil.
Líšnice odprodej pozemku nevylučuje. „Otázka je, s čím město oficiálně přijde. Dva miliony, o kterých mluví mohelnický místostarosta, jsou příliš málo už vzhledem k tomu, jaké máme s touto skládkou kvůli Mohelnici problémy,“ sdělil starosta vesnice Jiří Kvíčala.
Město Mohelnice si bývalou skládku na katastru Líšnice pronajalo, aby zdejší firmy v  období stavebního boomu měly v blízkosti možnost ukládání stavebního odpadu. Ten měl posloužit pro rekultivaci území. Jenže soukromá firma Mavyla, která s  Mohelnicí uzavřela smlouvu, tam místo stavební sutě vozila také běžný komunální odpad. Tehdejší vedení města ale nezasáhlo a teď má město za jeho liknavost platit. Tehdejší starosta Ladislav Kavřík po upozorněních, že u Líšnice nejde o  rekultivaci, ale obyčejné skládkování odpadů, prohlásil: „Firma Mavyla zajišťuje rekultivaci skládky k naší plné spokojenosti.“ Majitel firmy Ladislav Vyplašil s  médii nekomunikuje. Jeho svérázná rekultivace pro něj nebude mít následky, protože vše je kvůli liknavosti města promlčené.

Mladá fronta DNES | 2.4.2012 | Rubrika: Kraj Olomoucký | Strana: 4 | Autor: Rostislav Hányš | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme