22. 10. 2012 | 15:00

první říjnový týden patřil v Olomouci seniorům. U příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadl na pondělí 1. října, připravilo město pro naše starší spoluobčany spoustu aktivit v rámci vyhlášeného Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Hlavním cílem byla podpora aktivního způsobu života starších lidí a jejich větší zapojení do společnosti.
Týden pro seniory byl zahájen v Moravském divadle, kde za zvýhodněné vstupné mohli olomoučtí senioři zhlédnout nejslavnější českou operetu Polská krev. Následující dny mohli senioři navštívit kluby pro seniory, které město zřizuje, nebo se zúčastnit programu připraveného spolu s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého v Univerzitní botanické zahradě. Druhý ročník poutě na Svatém Kopečku dne 6. října byl poslední nabízenou aktivitou. Účast seniorů na připravených akcích byla opravdu veliká a je pro nás zavazující pro další roky. Statutární město Olomouc dlouhodobě podporuje seniory, pořádá a financuje pro ně nejrůznější aktivity nejen u příležitosti Evropského roku aktivního stárnutí. Máme v nabídce možnost volnočasových aktivit a vzdělávání v 16 klubech pro seniory. Pravidelná setkávání, plesy pro seniory, nyní od tohoto měsíce opět podzimní taneční pro seniory, přednášky, křesla pro hosty. Zvu seniory města k návštěvě klubů i nyní, přijďte se podívat. Poslední informace je pro seniory na Svatém Kopečku - na začátku roku 2013 vznikne nový klub pro seniory na Sadovém náměstí.
Druhá zpráva je o naplňování projektu Bezbariérová Olomouc. Na odstraňování barier ve městě systematicky pracujeme, projekt je přínosný všem občanům i návštěvníkům města. Postupně dochází k odstraňování bariér na nejvyužívanějších pěších trasách ve městě, které byly vytipovány v územní studii. Při aktualizaci studie jsme zjistili, že v uplynulých 24 měsících bylo na trasách odstraněno 105 bariér a na dalších se pracuje. Informace o výskytu bariér a bezbariérových úpravách na hlavních trasách jsou vkládány do webové mapy, která bude zprovozněna koncem měsíce října. Dobrou zprávu mám také pro občany městské části Lazce. Do poloviny listopadu bude další část chodníků bez bariér.
Milí Olomoučané, přeji Vám pohodové dny, užijte si poslední týdny tohoto roku.

Radniční listy města Olomouc | 22.10.2012 | Rubrika: Obsah - editorial | Strana: 3 | Autor: Eva Machová | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme