Město investuje 802 milionů

Peníze z rozpočtu Olomouce na příští rok půjdou na tramvajovou trať do Nových Sadů či na opravu Výstaviště Flora

7. 12. 2011 | 10:00

Olomouc – Co všechno se dá pořídit za 802 milionů korun? Tak například v  Olomouci se příští rok za tuto sumu začne stavět nová tramvajová trať z tržnice na Nové Sady, opraví se Dolní náměstí i Výstaviště Flora. Část se využije i na zvelebení venkovního areálu plaveckého stadionu, výstavbu nových hřišť i rekonstrukce silnic, chodníků a olomouckých historických sadů. Alespoň to vyplývá z návrhu rozpočtu na příští rok, který nyní zveřejnili radní. Město však také počítá s dalším prodejem svého majetku.
Vedení Olomouce jednalo o  rozpočtu dlouhých třináct hodin. Sestavilo ho jako vyrovnaný. „Výhled na příští rok není příliš příznivý. Přesto se nám podařilo zvýšit investice oproti letošku o více než dvě stě milionů. Využít tak můžeme osm set milionů korun,“ popsal náměstek primátora Ivo Vlach.
Město chce zvýšením investic načerpat co nejvíce peněz z Evropské unie, dokud to ještě jde. Přívod se totiž ztenčí už v roce 2014. „Chceme proto začít s velmi nákladnými projekty. Jde o zahájení stavby tramvajové tratě nebo pokračování opravy Dolního náměstí. Na Výstavišti Flora se pustíme do rekonstrukce pavilonu A, vybudování nové správní budovy pro zaměstnance a napojení komunikací,“ popsal investiční náměstek primátora Martin Major.
Všechny tři zásadní investice vyberou z městské kasy stovky milionů korun. Zároveň na všechny výrazně přispěje právě Evropská unie.
Radní však nechtějí investovat jen do velkých stamilionových projektů. V plánu mají i menší záměry. Zamýšlejí opravit šest dětských herních ploch a jedno školní hřiště při ZŠ Zeyerova. „Také chceme vybudovat hřiště na minigolf ve Smetanových sadech,“ objasnil Major.
Příznivce plavání potěší úpravy venkovního areálu plaveckého stadionu. Nejen že přibude nová vana bazénu vyrobená z nerezu, ale změny se dočká celá odpočinková plocha. „Chceme zde vysadit zeleň a vytvořit nová zátiší. Vylepšený areál si lidé užijí v létě roku 2013. Jde o investici za zhruba dvaapadesát milionů korun,“ nastínil Major.
Změny se dočkají také obyvatelé sídliště Povel. Radnice zde za šedesát milionů opraví cesty a veřejná prostranství. V  plánu má také výsadbu nových stromů a keřů. „Rekonstrukci mohou v příštím roce čekat také lidé z Holice. V ulicích Ječmínkova a Na Dílkách vybudujeme nové asfaltové cesty a chodníky. Místní to určitě uvítají, dosud to tady totiž vypadá jako ve skanzenu. Jezdí tu po hlíně,“ podotkl náměstek Major.

Město investuje 802 milionů korun

Pokračovat bude radnice také v zateplování mateřských a základních škol. V jediných olomouckých jeslích opraví prádelnu. „Další etapou navážeme také na opravy historických sadů,“ doplnil náměstek.
Vysoké investice, které překonávají hranici osmi set milionů korun, jsou založené na zvýšených příjmech. Ty nebudou plynout z větších daňových příjmů, ale z vlastní hospodářské činnosti města. Radnice tak využije výnosy z letos zvýšeného nájemného, prodeje městského majetku nebo z úspor provozních výdajů magistrátu. „Růst příjmů nám také pomohl snížit objem úvěrů. Půjčíme si tak o sto milionů méně než letos, a to zhruba 170 milionů. Takto sestaveným rozpočtem se nám daří nezvyšovat dluh města a přitom investicemi rozvíjet Olomouc,“ vysvětlil Vlach.
Celkem rozpočet počítá s 2,4 miliardami příjmů i výdajů.
Návrh dokumentu budou schvalovat zastupitelé na svém předvánočním zasedání 21. prosince.


Olomoucký deník | 7.12.2011 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: LUCIE BUKVOVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme