Klíč odemkne všechny eurozámky

Cestu k výtahům a sociálním zařízením usnadní klíč, který v kraji dostane na tři tisíce lidí se zdravotním postižením

4. 9. 2012 | 10:00

Olomouc – Co má společného pobočka Úřadu práce v olomoucké Hálkově ulici s parkem ve švýcarském Brigu či s muzeem vzducholodí v berlínském Friedrichshafenu? Je to jeden klíč, který pasuje do zámku, jenž otevírá zdejší toalety zdravotně postiženým občanům, ale také například rodičům dětí do tří let. Projekt Euroklíč nyní odstartoval i v Olomouckém kraji, šíří se také zbytkem republiky.

Nemocní i rodiče malých dětí

Držitelé průkazu TP, ZPT, ZTP/P, diabetici, stomici (pacienti, kteří mají vyvedené střevo nebo močovod na povrch těla, pozn, red.), onkologičtí pacienti a rodiče dětí do tří let mohou od nynějška zdarma získat takzvaný euroklíč, který zajistí rychlou a důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení, jako jsou například výtahy či schodišťové plošiny.
„Osobně klíč vlastním už řadu let, ale zatím jsem neměl příliš velkou možnost ho využít v České republice,“ uvedl Milan Langer, předseda sdružení Trend vozíčkářů Olomouc. Euroklíč totiž otevře dveře nejen v dalších českých krajích, využít jej lze také v cizině. „Euroklíč má smysl tam, kde je záchod normálně zamčený a musíte si zavolat ostrahu, jít na vrátnici, zkrátka někde ten klíč shánět. Místa, která budou osazená eurozámkem, budou pro držitele euroklíče jednoduše přístupná k použití,“ uvedl dále Milan Langer. Speciální uzávěra eurozámkem zajistí, že prostředí zůstane čisté a nezneužijí ho například vandalové či narkomani.
K projektu se připojila také Síť mateřských center. „Rodiče s dětmi v kočárcích mají přibližně stejné problémy s mobilitou jako vozíčkáři, zvláště při delších cestách, proto je většina moderních bezbariérových sociálních zařízení osazena také přebalovacím pultem. Pro rodiče s dětmi bude tak cestování o něco důstojnější,“ uzavřela Rut Kolínská, prezidentka organizace. Klíče budou distribuovat kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR v Olomouckém kraji a odbory sociální péče pověřených obcí. „Centrální distribuční místo pak bude v krajské kanceláři Národní rady osob se zdravotním postižením,“ doplnil Pavel Hříbek, který se stará o administraci projektu.

Třicítka míst

Celkem by se mělo mezi veřejnost dostat necelých tři tisíce kusů euroklíčů, které postupně v kraji odemknou třicítku míst opatřených speciálním zámkem. Půjde zejména o galerie, čerpací stanice či nákupní centra. Na adrese www.euroklic.cz jsou k dispozici informace o celém projektu a také o místech,kde jsou eurozámky osazené.
Projekt připravila Národní rada osob se zdravotním postižením České republiky (NRZP ČR) ve spolupráci s Úřadem práce České republiky, vedením krajů a s ministerstvem pro místní rozvoj. „Na projekt přispěl Olomoucký kraj čtyřmi sty tisíci korun a také ministerstvo pro místní rozvoj částkou jeden milion korun,“ doplnil Václav Krása, předseda NRZPČR.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme