Kdo si brousí zuby na hejtmana?

Většina politických stran na Přerovsku má v kandidátkách do krajských voleb jasno krajské volby jsou za dveřmi

16. 3. 2012 | 10:00

Přerov – Kandidátky do krajských voleb, které v těchto dnech sestavují politické strany, naznačují, že dostanou větší prostor nové tváře. Své zástupce bude mít na prvních příčkách i Přerovsko – například za TOP 09, která půjde do voleb společně s Hnutím starostů a nezávislých kandidátů, se v čele kandidátky objevuje jméno starosty Troubek Radka Brázdy.
„V současné době probíhají na krajské úrovni jednání, která se týkají především podoby kandidátní listiny. Máme představu, že by na jednom z prvních míst mohlo figurovat jméno starosty Troubek Radka Brázdy, který je zástupcem Hnutí starostů a nezávislých,“ informoval krajský předseda T0P 09 Tomáš Chalánek.
Podle něj se na jedné z  předních pozic listiny objeví i Dušan Hluzín, který je v současné době náměstkem přerovského primátora. Přerovsko vyšle za TOP 09 do boje o křesla krajských zastupitelů zhruba deset kandidátů.
Jasno v tom, kdo bude hájit barvy strany, má už i ODS. Největší šance na post lídra za Olomoucký kraj má Markéta Záleská. Jedničkou za přerovský okres je Martin Kučera, který má zkušenosti s komunální politikou a v minulosti byl zástupcem starosty Přerova.
„Nominaci ale získal i Jiří Venclík z Kojetína, na třetím místě za přerovský okres kandiduje starosta Tovačova Leon Bouchal, město Hranice bude reprezentovat Pavla Rudolfová a dalším zástupcem regionu je i starosta Týna nad Bečvou Josef Vaculín,“ uvedl předseda regionálního sdružení ODS Robert Knobloch. Podle něj bude více jasno až po regionálním sněmu ODS, který se uskuteční 26. března.
Věci veřejné vyslaly do krajských voleb za Přerovsko Jiřího Kohouta, který se hodně angažuje v komunální politice jako člen koalice Společně pro Přerov. „Naše strana má trochu složitější systém,máme totiž tři kandidáty, a ti se utkají v primárkách. Vítěz má pak právo sestavit kandidátku,“ uvedl šéf krajské rady VV Jiří Kohout. Definitivně jasno ve jménech bude mít strana v průběhu dubna.
Sociální demokraté i komunisté budou vědět definitivní sestavy kandidátek koncem března. „Konkrétní jména budeme mít až po krajské konferenci, která se uskuteční 31. března ve Šternberku. Jako lídři za ČSSD jsou navrhováni dva kandidáti – Jaroslav Vomáčka a Jiří Rozbořil,“ uvedl šéf přerovského sdružení ČSSD Václav Zatloukal.
Komunisté na nich budou mít pravděpodobně více jak třináct kandidátů. „Je hodně brzy. O kandidaturách se rozhodne až na krajské konferenci strany 26. března. Dá se předpokládat, že se bude jednat o třináct až šestnáct lidí,“ doplnil poslanec a zastupitel za KSČM Josef Nekl.
Za lidovce bude lídrem jejich místopředseda.„Lídrem za Přerov bude místopředseda KDU­ČSL Marian Jurečka. V první desítce bude určitě krajský zastupitel Otakar Šiška. Volební program je věcí jednání,“ řekl ke kandidaturám náměstek olomouckého hejtmana Pavel Horák (KDU­ČSL).

Nové přerovsko | 16.3.2012 | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 4 | Autor: PETRA POLÁKOVÁ – UVÍROVÁ, TOMÁŠ KREJČIŘÍK | Téma: Olomoucký kraj


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme