Kdo bude Jesenicku dodávat vodu?

3. 4. 2012 | 12:00

Jesenicko – Kdo bude od července provozovat místní vodovod a kanalizaci? Tato otázka nyní zajímá lidi v šesti obcích a městech na Jesenicku.
Záležitost se týká Jeseníku, České Vsi, Lipové­lázní, Písečné, Hradce­Nové Vsi a Bělé pod Pradědem. V těchto obcích vlastní rozvody společnost Vodovody a kanalizace Jesenicka (VaK). Provozování vodovodů a kanalizací a komunikaci s odběrateli vody pro ni zajišťuje Jesenická vodohospodářská společnost (JVS).
Dlouhodobá smlouva mezi oběma firmami skončila loni v prosinci a její dodatek definitivně vyprší na konci letošního června. Jak se bude situace vyvíjet dál, o tom v  regionu koluje řada spekulací.
Otázkou, kdo bude zajišťovat dodávky vody a čištění splašků pro dvacet tisíc lidí a stovky firem a institucí, se bude zabývat mimořádná valná hromada VaK. O její svolání požádali jeseničtí zastupitelé.
Vedení Jeseníku kvůli celé problematice svolalo mimořádné jednání zastupitelstva. Společnost VaK na něm prezentovala tři možnosti, jak v  budoucnu svou infrastrukturu provozovat.
První z nich byla společná firma, kterou by založila se společností JVS. Druhou bylo vypsat na provozovatele veřejnou soutěž. Tomu se však firma bránila například kvůli možnému zvýšení cen vodného a stočného. To zatím patří mezi nejnižší v Česku. Třetí alternativou je provozovat zařízení ve vlastní režii.
„Preferovali jsme založení společného podniku mezi Vodovody a kanalizacemi Jesenicka a Jesenickou vodohospodářskou společností. Vzhledem k tomu, že jednání trvala téměř tři měsíce a nevedla k  úspěchu, a protože posledního června končí smlouva, představenstvo i dozorčí rada další jednání ukončila a začala se zabývat třetí variantou,“ řekl Radek Brnka, který v představenstvu VaK zastupoval město Jeseník.
Vše vyvolalo živou debatu. Zastupitelé se například ptali, proč vedení VaK o dalším provozování infrastruktury s obci a městy nejednalo již dříve. Kritizovali i to, že budoucí provozování společnost řeší na poslední chvíli.
„Není pravda, že jsme s JVS začali diskutovat čtrnáct dní před ukončením smlouvy. První zmínky byly snad v polovině minulého roku, konkrétní návrh společné firmy padl v říjnu 2011,“ brání se ředitelka VaK Ivana Güttnerová.

„Podle mých informací proběhlo první oficiální jednání mezi JVS a dozorčí radou, potažmo představenstvem společnosti VaK 27. a 30. prosince. Tedy těsně před vypršením smlouvy,“ oponoval místostarosta Jeseníku Libor Halas (MPJ).
„Správný postup měl být ten, že jste měli tento záměr projednat s hlavním akcionářem, což je město Jeseník,“ řekl Cupal směrem k vedení VaK. Jeseničtí zastupitelé nakonec odsouhlasili žádost o svolání mimořádné valné hromady VaK.
Zatím se zdá, že od prvního července bude skutečně VaK vodohospodářská zařízení i nadále provozovat. Minulou středu se na tom dohodli představitelé dotčených obcí.
O postoji Jeseníku jako klíčového akcionáře budou 5. dubna rozhodovat jeho zastupitelé. Na stůl by měli dostat detailní materiály o celé problematice včetně možných variant jejího řešení. „Pokud budou takto předloženy, budeme dále podporovat to, že se z VaK stane jak vlastník, tak provozovatel infrastruktury,“ řekla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová (ČSSD).
Ať už celá záležitost dopadne jakkoli, jedno je jisté. „O tom, že poteče voda a bude odtékat kanalizace, nikdo nepochybuje,“ ubezpečil místostarosta Halas.

Moravský sever | 3.4.2012 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: PETR KRŇÁVEK | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme