Hlásí se nám noví lidé, říkají strany

Jeden politický skandál střídá druhý a lidé přiznávají, že jsou z politiky znechucení. Tradiční strany v Olomouckém kraji přesto tvrdí, že jim členů neubývá, některým i přibývá. Opakem jsou Věci veřejné.

26. 5. 2012 | 15:00

OLOMOUC S výjimkou Věcí veřejných, které se nedávno rozštěpily a dění ve své straně nazývají šokovou terapií, zůstává počet členů tradičních politických stran v Olomouckém kraji stejný. Alespoň to tvrdí jejich vrcholní představitelé. Dokonce se jim hlásí i noví zájemci. Věci veřejné procházejí poměrně tvrdou očistou. Nyní mají padesát členů. „Byla to taková šoková terapie. Zůstali opravdu už jen skalní příznivci, kteří věří našim původním ideálům, a vrací se lidé, kteří byli znechuceni našim koaličním angažmá,“ prohlásil šéf véček Jiří Kohout.
Jak jsou na tom velcí hráči? „Celá řada našich členů si je vědoma, že důvěra v politiku klesla. Úbytek, který každoročně evidujeme, je však v letošním roce na stejné úrovni jako v letech předcházejících. Naopak. Na Prostějovsku nyní vzniká nová místní organizace ODS v obci Seloutky,“ sdělil místopředseda regionální ODS v kraji Petr Sokol. Vzhledem k tomu, že Českou republiku nyní čekají troje volby za sebou, krajské, senátní a prezidentské, strana se podle něj věnuje především jejich přípravě. Počet členů ODS v kraji se podle Sokola pohybuje do patnácti set lidí.
Jistá nervozita je však v ODS přece jen patrná. Proto strana pro krajské volby vsadila na novou tvář. Lídrem se poprvé v  historii ODS stala žena, předsedkyně občanského sdružení Muzeum olomoucké pevnosti Markéta Záleská.
Sociální demokraté mají v regionu přes tisíc členů.
„Stejně jako pro všechny ostatní obyvatele i pro naši členskou základnu je současná politická situace zklamáním,“ přiznal šéf ČSSD v kraji Jaroslav Vomáčka.
Že by kvůli tomu lidé v posledních měsících ze strany odcházeli, to ale nepotvrdil.
„Je to spíše obráceně. Členů nám mírně přibývá. Je to tím, že lidé chtějí něco změnit,“ tvrdí. Není však jasné, jaký bude mít na příznivce ČSSD vliv skandál okolo poslance a hejtmana Davida Ratha. Zdaleka nejvíc členů v Olomouckém kraji mají lidovci, okolo tří a půl tisíce. Vzhledem k  tomu, že nejsou v parlamentu, kauzy se jim vyhnuly, a ani na regionální úrovni, kde vládnou kraji s ČSSD a ODS, se jejich představitelé nedostali do žádného vážného skandálu. „Naše členská základna je stabilní. Vnímám to tak, že lidé oceňují naše klidné vystupování,“ řekl předseda KDU-ČSL v kraji a náměstek hejtmana Pavel Horák.
Stabilní počet příznivců má v Olomouckém kraji podle svého předsedy Tomáše Chalánka TOP 09. Členů je nyní přes dvě stě. »

„Samozřejmě, že odešli někteří lidé, kteří k nám vstoupili na samém počátku. Neuvědomili si, jaké dopady bude mít prosazování našich principů, což je šetrné a odpovědné hospodaření, které se projevuje v nepopulárních reformách. Byli to ale jednotlivci. I přesto, že ve společnosti nyní panuje znechucení z politiky, stále přijímáme nové členy,“ popsal Chalánek.
Jak vidí stranický vývoj experti? „V důsledku posledních kauz může dojít primárně ke dvěma trendům. Jedna část občanů může ještě více propadnout do skepse. Nezájem o  politiku, a tedy i nechuť aktivně se podílet na stranickém životě, se bude zvětšovat. Opačným efektem je možná radikalizace a mobilizace určitých skupin obyvatelstva. Pokles členské základny etablovaných stran je patrný. Podle mě se však jedná spíše o běžné povolební čištění od neaktivních či domnělých členů,“ soudí politolog z Univerzity Palackého v Olomouci Radim Kašpar.

Mladá fronta DNES | 26.5.2012 | Rubrika: Kraj Olomoucký | Strana: 1 | Autor: Michal Šverdík | Téma: Krajští představitelé - Chalánek Tomáš


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme