Elim odstartoval stavbu azylového domu v Drahotuších

Hranická radnice na zakoupení budovy, jejíž přeměnu bude realizovat křesťanské sdružení Elim, finančně přispěla jedním milionem korun

21. 4. 2012 | 10:00

Drahotuše – Rekonstrukce budoucího azylového domu v Drahotuších začíná. Za účasti špiček města Hranice i poslankyně Jitky Chalánkové se ve čtvrtek v prostorách budovy uskutečnilo slavnostní zahájení stavby, proti které v minulosti prostřednictvím petice protestovalo několik tamních obyvatel.
Hranická radnice na zakoupení budovy, jejíž přeměnu na azylový dům bude realizovat křesťanské sdružení Elim Hranice, finančně přispěla jedním milionem korun.
„Tato částka je oficiálně vedena jako půjčka. Město ale dům pro sociálně slabé potřebuje, a pokud Elim splní dané podmínky, nemusí tuto částku vracet,“ řekla k sumě starostka Hranic Radka Ondriášová (ČSSD).
Se zajištěním potřebných financí samozřejmě vyjádřil spokojenost také ředitel Elimu Bohuslav Rybníček.
„Před dvěma lety jsme hledali dům, který bychom mohli koupit a který by sloužil potřebným. Před rokem jsme takový dům našli a poté, co cena domu spadla na polovinu, jsme ze strany města získali finanční prostředky. Naší povinností je stavbu opravit a zprovoznit,“ řekl přítomným ve čtvrtek ředitel sdružení Elim Hranice.
Budova musí projít v podstatě kompletní rekonstrukcí. Vše by se však mělo stihnout do března 2014.
„Na rekonstrukci toho domu jsme samozřejmě sháněli prostředky. Ze švýcarských fondů jsme získali grant 4 162 500 korun,“ doplnil k finanční stránce ředitel Elimu Hranice s tím, že sdružení získalo další finanční dar ještě ve středu, ten by měl pokrýt náklady na novou střechu.
Podle Tomáše Luběny, jednatele sdružení Elim Hranice, je získávání dotací v současné době velice složité. „Na jedné straně musíte naplnit určitou kapacitu, abyste dotaci získali, na druhé straně je naším cílem poskytnout kvalitní službu a objekty takzvaně nepřecpat. Navíc zde chceme mít i sídlo Elimu,“ řekl.
Prostory by měly sloužit přibližně dvaceti lidem, konkrétně znevýhodněným seniorům. „Prostory by hlavně měly být důstojné k životu. Neděláme si žádné iluze, pro některé bude tento dům spíše na dožití,“ řekl Tomáš Luběna. Proti záměru vybudovat v Drahotuších azylový dům se ale před časem postavilo několik tamních obyvatel. Ti dokonce sepsali petici. V září loňského roku proběhlo jednání zainteresovaných stran, mezi nimiž byli i iniciátoři petice. „Na jednání jsme si v podstatě vše vyříkali,“ řekla předsedkyně Osadního výboru Drahotuše Vlasta Zapatová.
Podle slov starostky Ondriášové probíhalo jednání také s majiteli sousedních objektů, kteří byli se záměrem srozuměni. Právě starostka města Hranice vyjádřila hranickému sdružení podporu.
„Myslím si, že Elim tomuto městu velice pomáhá. Proto peníze, které jsou do tohoto projektu investovány, jsou na tom správném místě. Představitelé Elimu mají před sebou obrovský kus práce, ale já nepochybuji o tom, že to zvládnou,“ konstatovala starostka k  příštím měsícům.

Přerovský a hranický deník | 21.4.2012 | Rubrika: Hranicko a Přerovsko | Strana: 3 | Téma: Poslanci - Chalánková Jitka

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme