Do Všechovic se sjeli aktéři venkova Olomouckého a Zlínského kraje

28. 3. 2012 | 10:00

Ve dnech 8. až 9. března 2012 proběhlo ve Všechovicích Setkání aktérů rozvoje venkova Olomouckého a Zlínského kraje. Tématy jednání byly Obnova a rozvoj venkova na střední Moravě v roce 2012–2013, možnosti podpor od krajů a státu a dále záměr budoucí politiky rozvoje venkova EU v období 2014–2020 a pohled z  různých úrovní.
Návštěvou všechny přítomné poctila Mudr. Jitka Chalánková, poslankyně Parlamentu ČR, z  jejíhož vystoupení bylo možné vycítit její kladný vztah k venkovu. V rámci setkání dále vystoupil předseda Spolku pro obnovu venkova ČR Mgr. Eduard Kavala, který se zaměřil na téma ohrožení venkova, resp. na dopady reformy systému financování regionálního školství. Na něj navázala PhDr. Marcela Štiková, předsedkyně školské komise Svazu měst a obcí ČR.
Následovala prezentace předsedy Národní sítě MAS ČR Mgr. Františka Wintera, který přiblížil LEADER jako příležitost pro rozvoj venkova po roce 2014 a seznámil přítomné s Kuchařkou LEADER. Nechybělo představení Celostátní sítě pro venkov, kdy za Olomoucký kraj vystoupila Ing. Kateřina Mračková, ředitelka Krajské agentury pro zemědělství a venkov, a Ing. Jana Šimčíková uvedla aktivity zlínské agentury.
V rámci setkání mohli přítomní srovnat aktuální dotační možnosti obou krajů v roce 2012 a 2013 včetně srovnání s předchozími lety, se kterými všechny seznámili Bc. Milena Kovaříková (členka Rady Zlínského kraje)a Ing. Pavel Horák (náměstek hejtmana Olomouckého kraje). Nechyběly ani prezentace zástupců ministerstev. Ministerstvo zemědělství ČR tak zastupovala Ing. Lucie Krumpholcová (vedoucí oddělení strategie a implementace osy III a IV), Ministerstvo pro místní rozvoj Ing. Jiří Vačkář (vrchní ředitel sekce Regionální politiky) a Ministerstvo práce a sociálních věcí Ing. Štefan Duháň (ředitel odboru koncepcí trhu práce). Nechybělo ani vystoupení vedoucí oddělení finanční podpory Státního zemědělského intervenčního fondu Regionálního odboru v Olomouci Ing. Kateřiny Benešové, která se zabývala úskalím administrace Programu rozvoje venkova ČR. Páteční den zahájila RNDr. Jitka Seitlová, zástupkyně veřejného ochránce práv, která seznámila přítomné s návazností náplně zástupce veřejného ochránce na problémy obcí a venkova. Velmi přínosná byla také prezentace Ing. Zdeňka Jarmara, ředitele Euroregionu Praděd, který všem přiblížil operační program Přeshraniční spolupráce Česko­Polsko. Nechybělo vystoupení starostů vítězných vesnic roku. Obec Lidečko, Vesnici roku 2008, tak představil Ing. Vojtěch Ryza. Starosta obce Tučín – Vesnice roku 2009, Jiří Řezníček, pak zhodnotil samotnou soutěž. Na setkání byl také vyzdvihnut význam Škol obnovy venkova obou krajů, které prezentovali jejich ředitelé Ing. Jaroslav Brzák a Mgr. Miroslav Kuchařík.
Výstupy dvoudenní konference shrnul na závěr Bc. Tomáš Šulák, člen výboru krajského sdružení NS MAS ČR,do tzv. Všechovické výzvy, kterou všichni přítomní připomínkovali. Výzva formuluje společné stanovisko Spolku pro obnovu venkova Olomouckého a Zlínského kraje a navazuje tak na Rusavskou výzvu z roku 2011.
Organizaci setkání zajišťoval Dobrovolný svazek obcí mikroregionu Záhoran, který v rámci akce také představil svou činnost.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme