1. 2. 2012 | 10:00

Česká republika se sice podle pondělního rozhodnutí premiéra Petra Nečase na bruselském summitu ke smlouvě o fiskální unii nepřipojí, což zahraniční politiky a komentátory zklamalo, na domácí politické scéně bude ale zápas nejspíše i nadále pokračovat.

Země EU se mají ke smlouvě, která zavádí například přímou kontrolu státních rozpočtů ze strany Bruselu, připojit až v březnu, dá se proto očekávat, že proevropské strany, nejvíce pak TOP 09, budou na premiéra Nečase tlačit, aby svůj pondělní zamítavý postoj změnil.

V tomto smyslu se už vyjádřil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, podle kterého "premiérův postoj ke smlouvě o fiskální unii na summitu EU poškozuje ČR." Schwarzenberg se prý na celou věcí "podívá", až se vrátí z Izraele. Za svá slova si pak vysloužil drtivou kritiku od předsedkyně SBB-Suverenity Jany Bobošíkové.

"Fiskální pakt je po Lisabonské smlouvě a placení evropských dluhů dalším krokem posilování nadvlády Bruselu nad Prahou. Podporovat ho mohou pouze ti, kteří nevěří našemu národu a pochybují o naší schopnosti vládnout si sami. A to přesto, že dnešní krize Evropské unie je dílem Bruselu nikoliv Prahy," uvedla.

V této souvislosti není nezajímavé podívat se na to, jak se ke smlouvě staví poslanci českého parlamentu a to zvláště poté, co byli konfrontováni se skutečností, že chystaná smlouva o fiskální unii proti sobě postavila i samotné unijní instituce.

Před dvě týdny (18. ledna) totiž smlouvu drtivou většinou odmítl evropský parlament, respektive schválil rezoluci, která se proti smlouvě staví negativně. Zmíněnou rezoluci podporují (a smlouvu o fiskální unii tedy odmítají) všechny hlavní frakce evropského parlamentu - socialistická, lidovecká i liberální.

Takové "vzkazy" ze zahraničí samozřejmě nemohou nechat nedotčenými české poslance, a to ani z těch stran, které deklarují své jednoznačně proevropské zaměření. Už dříve jsme vyzpovídali poslance ČSSD a TOP 09 s dotazem, jak by o smlouvě hlasovali a co říkají na rozpor mezi tím, že vedení jejich strany smlouvu podporuje, třebaže v  Bruselu smlouva vůbec nemá jednoznačnou podporu.

A zdá se, že čeští poslanci mají se smlouvou o fiskální uniistále větší problém.

Obecně lze říci, že více přemýšliví jsou poslanci ČSSD, kteří vyjadřují v podpoře smlouvy jistou váhavost, kdežto poslanci TOP 09 většinou odpovídají v tom smyslu, že smlouvu podpořit chtějí a to, jak se k ní staví europoslanci, je příliš nezajímá.

Ale i oni místy přiznávají, že problém je příliš složitý a odpověď na otázku není jednoznačná.

"Pro mne jako poslance národního parlamentu není lehké komentovat tuto rezoluci (tj. zamítavou rezoluci Evropského parlamentu, pozn. red.)," uvedl pro server Prvnizpravy.cz poslanec TOP 09 Bořivoj Šarapatka. "Důvodů, proč byla schválena je více a mnohé z nich nejsou ani příliš koherentní (např. pro některé z frakcí je smlouva nepřijatelná, protože nezavádí zdanění mezibankovních transakcí). Zásadní výhradou však je skutečnost, že smlouva se rodí na úrovni států a de facto tak obchází unijní instituce," vysvětlil podstatu sporu, ve kterém proti sobě stojí Rada EU a Evropský parlament.

"Tento spor pro mne představuje dosavadní vyvrcholení trendu pozvolného návratu rozhodování do rukou členských států na úkor Unie. Naneštěstí smlouva o fiskální unii představuje velice zásadní téma. Už samotná debata o ní je velmi nelehká a postupné měnění podmínek situaci jen zhoršuje. Přičteme-li i tuto kolizi s Evropským parlamentem, dostáváme k řešení mnohovrstevný problém," připouští poslanec.

A třebaže tvrdí, že smlouva je hodna podpory, očekává nicméně, že parlamentní debata přinese další informace a úhly pohledu na celou záležitost tak, aby se "mohl skutečně zodpovědně rozhodnout ve prospěch občanů."

"Pokud mám odpovědět, jak se k celému střetu Evropského parlamentu a národních vlád stavím, musím přiznat, že jej pokládám za krajně nešťastný a pro Evropu poněkud rizikový. Obcházení unijních institucí by se rozhodně nemělo stát normou, nicméně Evropský parlament rovněž volí nepříliš šťastnou cestu, když se staví na odpor snaze o řešení současné akutní situace," uvedl Šarapatka.

Mezi sociální demokraty, vždy bezmyšlenkovitě proevropskými, panuje ještě více výhrad. Například poslanec Ladislav Velebný nebude mít prý se smlouvou problém, "pokud budou vypořádány připomínky, které zazněly při jejím projednávání v evropském parlamentu. A pokud bude odstraněn rozpor s platnými zakládacími smlouvami EU." Podotýká také, že smlouva o fiskální unií je závazná pro Českou republiku až po přijetí společné měny.

Unáhlené rozhodnutí nechce činit ani jeho stranický kolega Antonín Seďa. "Na váš dotaz je v současné době těžká odpověď, protože neznám konečné znění Mezinárodní dohody o posílené hospodářské unii. Až bude smlouva k  projednání v Parlamentu ČR, nechám si zpracovat odborný právní posudek, zda smlouva je v souladu s ústavním pořádkem ČR a právními předpisy EU. Teprve poté se rozhodnu, zda smlouvu podpořím či nikoliv," uvedl pro Prvnizpravy.cz. "Nicméně předpokládám, že dohoda bude po úpravách v souladu s právem ČR i EU a poté nebudu mít problém ji podpořit," dodal.

Zpočátku opatrnou odpověď dává i Jiří Koskuba (ČSSD). Záležitost je podle něj stále ještě živá a nerodí se snadno. "Nejsem europoslancem. Ani být nechci. Jsem poslancem Parlamentu ČR a ústavní slib mi káže hájit zájmy mé země. Není tedy důvod se unáhlovat s  nějakými závěry. Navíc vše bude jistě ještě projednáno nejen na půdě poslaneckého klubu ČSSD. A nejen tam," řekl redakci serveru Prvnizpravy.cz.

Posléze ale přechází k tvrdšímu postoji: "Za uvedených podmínek k podpoře smlouvy nemám dostatek důvodů," prohlásil rezolutně.

"Nejsem si zcela jistý, zda-li přinese kýžený efekt. Postihne-li a konečně i potrestá skutečnou příčinu opakovaných malérů. Oddělí-li konečně finanční skupiny od politiků. Kdo vše nakonec skutečně zaplatí, spolu s  restitucemi církvím atd. Nejsem tak naivní jako pan John, který u restitucí soudí, že to nebudou daňoví poplatníci. Což nemá chybu! Nebylo-li by to tak smutné. Jak vidíte, je mnoho otázek, nesnadné odpovědi. Nemám ve zvyku jen tupě zvedat ruku," vysvětlil svůj postoj Koskuba.

Josef Smýkal z ČSSD sice považuje myšlenku měnové unie za správnou, stejně jako účast České republiky v  ní, ani on ale není přesvědčen o tom, zda je současný návrh dobrým řešením.

"Na stole neleží ještě nic definitivního. Obávám se, že konečnou verzi Mezinárodní dohody o posílené hospodářské unii neznají ani lidé, kteří se na ni bezprostředně podílejí, natož politik české opoziční strany. Situace se prostě mění každým dnem a je tedy nesmírně obtížné se vyjadřovat k něčemu, co již zítra může být jinak. Tato moje poznámka se týká i skutečnosti právního rozboru implementace nové dohody s platným právem EU," řekl Smýkal.

"Počkejme si na její definitivní podobu i na to jaké legislativní kroky nakonec k jejímu přijetí, či odmítnutí u nás povedou a v případě jejího přijetí, kdy se k ní naše republika připojí," dodal poslanec.

prvnizpravy.cz | 31.1.2012 | Rubrika: z vlády | Strana: 0 | Téma: Poslanci - Šarapatka Bořivoj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme