Chalánková:Přijel navštívit vnuky do Norska. Úřad mu to zakázal

2. 4. 2014

Spor o vlastní děti, který vede Češka Eva Michaláková s norským státem, nabírá na obrátkách. Začal jej již projednávat i český parlament. Norové pak odmítli zprostředkovat dětem schůzku s jejich dědečkem.

O kauze Evy Michalákové informoval časopis TÝDEN poprvé v červenci loňského roku. Norské úřady obvinily ji i otce dětí, také Čecha, ze zneužívání potomků. V případu však nakonec nepadlo žádné obvinění, které by při podezření ze zneužívání mělo automaticky následovat. Obvinění se neprokázalo.

Před soudem norská sociálka paní Michalákovou nařkla i z fyzického trestání dětí. Podle matky šlo jenom o občasné "výchovné" plácnutí rukou vedené tak, aby to děti nebolelo. To přiznaly i norské úřady, když konstatovaly, že míra trestů "není závažná". Vyšší míru trestání neprokázaly. Přesto úřady děti Denise a Davídka matce nevrátily, chlapce daly každého k jinému pěstounovi a matce styk s dětmi omezují. Neuspěla ani sestra Evy Michalákové, která si chlapce chtěla vzít do své péče.

V posledních dnech události nabraly na obrátkách. O víkendu totiž děti přijel z České republiky navštívit na předem domluvenou schůzku jejich dědeček, otec Evy Michalákové. Bezvýsledně. "Byli jsme pár metrů od budovy, kde jsme měli děti potkat," popisuje průběh návštěvy Eva Michaláková. V tom okamžiku ovšem zazněl telefon a pracovnice norského sociálního úřadu Barnevern jim oznámila, že si Denis dědu vidět nepřeje.

"Nejprve přišly pracovnice Barnevernu s tímto vyjádřením a pak jen tak mezi řečí řekly, že se jim nepodařilo sehnat tlumočníka pro tátu," vypráví Michaláková. Sama prý má přitom kontakt minimálně na tři. "Kdyby nám nebylo neustále přikazováno mluvit na schůzkách s dětmi jen norsky, kdybychom mohli mluvit česky, kdyby děti nebyly od sebe odděleny a kdyby synové skutečně měli hodiny českého jazyka, jak Barnevern tvrdí o starším synovi, nemuseli bychom vůbec používat tlumočníka pro dědu," dodává.

Setkání tak bylo dědovi dětí dvě hodiny předem zamítnuto. "Táta to nesl velmi těžce, byl z toho hodně zničený. Je už starší člověk, zaplatil letenky, koupil vnukům dárky, těšil se na setkání a oni mu to znemožnili," popisuje Eva Michaláková. Na setkání s dětmi šla tedy sama. Zeptat se syna, jestli si opravdu nepřál vidět dědečka, jí ovšem bylo zakázáno.

Případ se přitom před nedávnem dostal i na půdu českého parlamentu. Ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové a premiéra Bohuslava Sobotky (oba ČSSD) se na něj při interpelacích zeptala poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09). "Táži se vás, ...zda jste ochoten vy osobně se zasadit o nápravu tohoto zjevného justičního přehmatu norského státu, našeho spojence, jehož obětí jsou čeští občané, zasadit se o to, aby děti mohly dál vyrůstat společně, ideálně s matkou nebo alespoň u svého českého dědečka. Ptám se, zda jste ochoten případně i diplomatickou cestou se zasadit o to, aby české děti nebyly násilně a proti vůli svých českých rodičů asimilovány Norskem," ptala se Chalánková premiéra. Ministryně práce Marksová přislíbila, že premiérovi předá podklady k případu.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme