Česko-švédská spolupráce navázána

Poslanec Šarapatka se setkal v Poslanecké sněmovně PČR se švédským poslancem Bengtssonem

7. 3. 2012 | 09:00

V úvodu setkání posl. F. Bengtsson s manželkou navštívil historické prostory Poslanecké sněmovny, kde si se zájmem vyslechl informace o historii budovy Poslanecké sněmovny a s poslancem B. Šarapatkou se navzájem informovali o práci obou parlamentů – švédského Riksdagu a Poslanecké sněmovny PČR.

Následně během oběda mimo jiné diskutovali o česko-švédských vztazích.
Posl. F. Bengtsson konstatoval, že ve Švédsku žije mnoho Čechů, kteří sem emigrovali v 70. letech 20. století, má mezi nimi mnoho přátel. Chtěl by iniciovat založení Parlamentní skupiny přátel ČR ve švédském Riksdagu, osobně o této možnosti hovořil s předsedou Riksdagu P. Westerbergem, který s tímto návrhem souhlasil. Tato skupina by tak mohla spolupracovat s českou Meziparlamentní skupinou přátel ČR – severské státy, s Velvyslanectvím ČR ve Stockholmu a mohla by též napomoci dalšímu rozvoji česko-švédských vztahů v oblasti ekonomické, kulturní, školské atd.

Poslanec Šarapatka tento návrh velmi uvítal, informoval poslance F. Bengtssona o české Skupině přátel a její činnosti, o nedávném setkání členů této skupiny s velvyslankyní Švédska v ČR paní A. Jagander.

Další diskuse byla neformální, přátelská. Poslanec F. Bengtsson se velmi zajímal o dění v ČR, o její historii i současnost. Současně se oba poslanci informovali o své činnosti mimoparlamentní – tzn. o svém působení na univerzitách.

Poslanci se dohodli na tom, že budou pokračovat ve spolupráci. Poslanec F. Bengtsson přislíbil, že bude českou stranu informovat o dalším vývoji ve věci ustavení Skupiny přátel ČR ve švédském Riksdagu a rád se setká s českými poslanci během jejich návštěvy ve Švédsku.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme