Bytů je dost. A nejvíc je těch, které nikdo nechce

Stejný trend potkal nyní byty v novostavbách i ty ve vlastnictví města. O velké byty, které jsou i hodně drahé, není zájem. Developeři tak s projekty otálejí, shodují se, že stavět bytové rezidence je teď riziko.

6. 2. 2012 | 15:00

OLOMOUCKÝ KRAJ Sehnat nový byt v Olomouckém kraji? To teď není žádný problém. A to i přesto, že developeři nyní stavějí méně a své projekty omezují. U bytů v novostavbách totiž nabídka výrazně převyšuje poptávku, takže případní zájemci mají z čeho vybírat. Těch ale v poslední době moc není, do nákupu nových zkolaudovaných bytů se lidé moc nehrnou.
Stejný trend je ale i u městských bytů, ty velké, za které je i vyšší nájem, lidé nechtějí. Oživení trhu s byty developeři v nejbližších měsících neočekávají. „Stavět dnes velké byty, bytové rezidence nebo mezonety je rizikové, protože už nějakou dobu se téměř neprodávají,“ sdělil majitel olomoucké developerské společnosti Trny Jiří Trnka. Podle něj jdou nyní nejvíc na odbyt malometrážní byty. „Je to o penězích a na větší byty dnes tak dosáhne jen málokdo. Na druhou stranu se najdou i movitější lidé, kteří do takových bytů investují. Není výjimka, když někdo koupí i několik malometrážních bytů a potom je pronajímá. Kdo má peníze, tak se je snaží tímto způsobem zhodnotit,“ upozornil Trnka.
Přebytek nových bytů tlačí ceny dolů. Developeři ale příliš zlevňovat nechtějí. Ceny stavebních prací jsou totiž kvůli krizi ve stavebnictví už tak dost nízko. „Slevy teď mohou dosáhnout maximálně desítek tisíc, protože pro víc už zkrátka není prostor,“ je přesvědčený Trnka. Doba, kdy byly byty v developerských projektech vyprodané ještě dřív, než se začalo stavět, je podle developerů dávno pryč. Teď si lidé mohou vybírat a pečlivě zvážit, zda si byt koupí až poté, co si ho prohlédnou už hotový a zkolaudovaný. Malý zájem o velké byty potvrzují také města v regionu. Problém pronajmout velké byty nad sto metrů čtverečních měla dokonce i Olomouc. „Než mít takové byty prázdné, řešili jsme to stavebními úpravami spočívajícími v rozdělení velkých bytů vždy na dva menší. Ty pak město pronajalo už bez problémů,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs. Podle něj Olomouc nechala takto přestavět dvacet velkometrážních městských bytů.
Důvodem malého zájmu o velké městské byty je vysoký nájem, který se blíží tržnímu. Olomouc totiž využila maximálně možností deregulace a zvýšila nájem v městských bytech na čtyřiaosmdesát korun za metr čtvereční. Naopak například v Přerově je velký zájem jak o malometrážní byty, tak o větší byty. Magistrát totiž možnosti zdražit nájem na maximum nevyužil, lidé tak platí jen 47 korun za metr čtvereční.

„Ta cena je pro zájemce relativně příznivá. Na druhou stranu už motivuje starší lidi, aby měnili pronajatý městský byt za mnohem menší. Tím, se nám uvolňují větší byty pro rodiny,“ vysvětlil náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín. Přerov nečeká ani problémy s plánovanými prodeji desítek městských bytů. Ceny totiž radnice stanovila pod polovinou tržních cen. „Ty ceny jsou pořád natolik zajímavé, že jsme se nesetkali s nezájmem,“ podotkl Hluzín.
Dobře se byty prodávají také v Jeseníku.
„Nájmy držíme na 41,20 korun za metr čtvereční, i když vyhláška nám umožňuje zdražit až na 75,10, takže ten rozdíl je zajímavý i pro nové zájemce. Byty v panelácích teď budeme prodávat za cenu 7 270 korun za metr čtvereční, v cihlových domech to pak bude za 10 900 korun,“ vypočítal místostarosta Jeseníku Libor Halas.
Problém je ale překvapivě s byty v „jedinečných“ lokalitách. Třeba byt přímo v historickém domě Vincenze Priessnitze v areálu jesenických lázní nemůže město pronajmout ani za zajímavých pět tisíc korun za metr čtvereční.
„Problém je v tom, že v domě je muzeum a kavárna, takže přece jen je tam větší pohyb,“ je přesvědčený Halas.

Mladá fronta DNES | 6.2.2012 | Rubrika: Kraj Olomoucký | Strana: 1 | Autor: Rostislav Hányš | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme