Brontosauři mají finanční problémy. Ne vlastní vinou

24. 3. 2012 | 10:00

Jeseník – S finančními problémy se potýká jesenické Hnutí Brontosaurus. Sdružení své aktivity financuje především z grantů a sponzorských darů. Ačkoli na některé projekty získalo příspěvky a uskutečnilo je, na vyplacení peněz zatím čeká marně.
„Peníze z některých grantů chodí mnohdy s velkým zpožděním. Nikoho nezajímá, že nám tyto finanční prostředky chybějí, a nemůžeme tak řádně platit své závazky,“ postěžovala si vedoucí kanceláře hnutí Alena Bajerová.
Jaké důsledky pro jesenické Brontosaury nepříjemná situace má? Dva zaměstnanci, kteří ve sdružení pracovali na částečný úvazek, museli odejít a skončili na úřadu práce. Organizace musela kvůli zvýšeným nákladům opustit také dvě místnosti, které měla pronajaté v budově jesenického Kordu v Průchodní ulici.
Do útlumu šly také činnosti, na které sdružení nemá peníze. Například některé kroužky fungující pod hlavičkou Brontosaurů fungují. „Pustili jsme také ekologickou výchovu,zachováme ji jen v nejnutnějším rozsahu,“dodala Bajerová.
Finančními těžkostmi Brontosaurů se zabývali i jeseničtí zastupitelé. Městský parlament mu schválil půjčku ve výši 150 tisíc korun. Díky ní bude moci sdružení uhradit závazky vůči městu a následně požádat o příspěvek z městského rozpočtu.
„Pokud jim v této chvíli nepomůžeme a nedáme jim půjčku, ze které splatí své dluhy, nebudou si moci v druhém kole požádat o příspěvek města. Tím pádem je pro letošní rok úplně odřízneme od jakéhokoli příspěvku. To je pro ně podle mého názoru likvidační,“ odůvodnil potřebu půjčky zastupitel Radek Brnka (TOP 09).
Hnutí Brontosaurus Jeseníky působí v regionu od roku 2000. Zrealizovalo řadu projektů v oblasti ochrany přírody nebo záchrany historického dědictví. V rámci svého největšího současného projektu proškoluje nezaměstnané lidi z Jesenicka a zajišťuje jim práci.

„Peníze z grantů chodí mnohdy s velkým zpožděním. Nikoho nezajímá, že nám tyto finance chybějí, a nemůžeme tak řádně platit své závazky.” Alena Bajerová z Hnutí Brontosaurus

Šumperský a jesenický deník | 24.3.2012 | Rubrika: Šumpersko a Jesenicko | Strana: 3 | Autor: PETR KRŇÁVEK | Téma: Olomoucký kraj


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme