Bořivoj Šarapatka: Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě přijala Istanbulskou deklaraci a zvolila si nového prezidenta

25. 7. 2013

Na přelomu června a července 2013 se sešlo na svojí výroční schůzi v tureckém Istanbulu Parlamentní shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Za Českou republiku se jednání zúčastnil i poslanec Parlamentu ČR prof. Bořivoj Šarapatka, člen Stálé delegace do Parlamentního shromáždění OBSE. OBSE byla založena podpisem Helsinského závěrečného dokumentu v roce 1975 a se svými 56 účastnickými státy Evropy, Střední Asie a Severní Ameriky představuje největší regionální bezpečnostní organizaci na světě. Přispívá aktivně ke snahám o včasné varování a k prevenci konfliktů, zvládání krizí a následné rehabilitaci po konfliktech. Parlamentní shromáždění OBSE funguje od roku 1991, schází se minimálně jednou ročně. Úřadující předseda na něm poslance informuje mj. o činnosti OBSE a zároveň přebírá podněty a doporučení pro Radu ministrů. Významná činnost členů delegace spočívá i v monitorování regulérnosti voleb v jednotlivých zemích.

Na shromáždění byla 3. července přijata Istanbulská deklarace, která mimo jiné doporučuje státům zvýšení vojenské transparentnosti, posilování mezinárodních dohod o kontrole armád ratifikací paktu o ozbrojených silách v Evropě a obnovení Vídeňského dokumentu z roku 1999. V oblasti ekonomiky a životního prostředí Deklarace vyzývá k zavázání se k limitům emisí skleníkových plynů, v oblasti lidských práv nabádá vlády k podpoře svobody projevu, respektování právní a soudní nezávislosti a propuštění politických vězňů. Kromě vlastní Deklarace schválilo Parlamentní shromáždění 23 dílčích materiálů, které byly projednány i v jednotlivých komisích.

Program jednání ukončil projev černohorského poslance Ranko Krivokapice, který byl zvolen prezidentem Parlamentního shromáždění OBSE. Dále bylo účastníky jednání zvoleno 6 nových víceprezidentů a předsedové tří klíčových komisí, a to pro politické záležitosti a bezpečnost, pro ekonomické záležitosti, vědu, techniku a životní prostředí a pro demokracii, lidská práva a humanitární otázky. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme