Aquapark si půjčí 10 milionů

Olomoucký vodní svět nemá na splácení úvěru. Radnice mu z veřejných prostředků nabídla čtyři a půl milionu

16. 11. 2011 | 10:00

Olomouc – Deset. Tolik milionů chybí letos v rozpočtu olomouckému aquaparku. Jak to vyřeší? Pomůže olomoucká radnice, která z veřejných prostředků půjčí vodnímu světu čtyři a půl milionu korun. Omilion více dosype druhý vlastník firma Tecprom, jejímž jediným akcionářem je společnost Gemo. Podle ekonoma půjčka svědčí o špatném hospodaření vodního světa i radnice, která z veřejných financí do společnosti sype ročně třicet milionů takzvaného služebného. Loni i letos dokonce musela zvýšit kapitál aquaparku, aby vykryla prohlubující se ztrátu.
Vedení zánovní olomoucké atrakce požádalo oba své vlastníky, aby jí půjčili deset milionů a sedm set tisíc korun. Radnice, která v aquaparku vlastní pětačtyřicet procent, byla ochotná nabídnout čtyři a půl milionu. „Máme jednu podmínku. Musí se podílet i majoritní vlastník,“ uvedl náměstek primátora Ivo Vlach.
Společnost Tecprom tak aquaparku půjčí pět a půl milionu korun. Celkově tedy dostane ještě do konce roku deset milionů, aby měl na zaplacení splátek svého úvěru.
Peníze pak musí vodní svět vrátit do sto osmdesáti dnů s úrokem 1,71 %. Během této lhůty chce radnice hledat řešení, jak zlepšit hospodaření aquaparku a jak jej dostat ze ztráty, aby nemusela každý rok do zábavního areálu sypat peníze navíc. „Finanční situace aquaparku si žádá řešení. Budeme jednat o různých opatřeních, která by měla společnosti pomoci,“ vysvětlil Vlach.
Radní proto vyjednávají s Českou spořitelnou, u které má aquapark vedený úvěr, o snížení úroků. Úrokové sazby jsou totiž nyní na nízkých hodnotách. „S druhým akcionářem, firmou Tecprom, se chceme domluvit na jejich podílu na podpoře tohoto projektu,“ nastínil další krok náměstek.
Jak je možné, že se opět vodní areál dostal do ztráty a potřebuje znovu pomoci? Jedním z důvodů může být podle vedení města pokračující ekonomická krize, kvůli které areál navštěvuje méně lidí, než se původně čekalo. „Největší zátěží, kterou není aquapark schopen pokrýt, jsou vysoké úroky z  přijatého investičního úvěru, jeho splátky a rovněž vysoké odpisy majetku. Proto se hospodaření společnosti vyvíjí hůř, než předpokládal původní projekt,“ vysvětlil Vlach.

Aquapark si půjčí deset milionů. Město nabízí čtyři a půl


Další finanční injekce se nelíbí ekonomovi Filipu Zárubovi. Půjčka nesvědčí o dobrém hospodaření aquaparku. „O ekonomické negramotnosti a špatné správě veřejných prostředků hovoří neustálé dotace a půjčky ze strany města. Potřebuje­li společnost půjčku na konci sezony, kdy by měla počítat zisk, jsem zvědavý,čímjibudechtít splácet na začátku sezony příští,“ podotkl ekonom.
Podle něj by ve funkčním ekonomickém systému dobrý hospodář dlouhodobě nedotoval svými penězi ztrátové investice či činnosti. „Veřejný hospodář, který za nic neodpovídá a nakládá s veřejnými prostředky, pak toto bohužel udělat může. Město bude dotovat, půjčovat a platit, i když by bylo zřejmě efektivnější aquapark zavřít a ztrátu způsobenou jeho stavbou a tříročním provozem odepsat. Osobně však spíše očekávám další a další dotace a plýtvání,“ doplnil ekonom Záruba.
Aquapark už potřeboval pomoc od radnice i Tecpromu dvakrát. Poprvé v roce 2010, kdy společně oba vlastníci navyšovali základní kapitál vodního světa o deset milionů korun. Podruhé pak v lednu letošního roku, kdy znovu majitelé navýšili kapitál, tentokrát o osm milionů. Podle výroční zprávy veřejně přístupné v obchodním rejstříku navíc aquapark skončil v roce 2010 ve ztrátě. „Představenstvo společnosti konstatuje, že společnostkedni 31. 12. 2010 vytvořila ztrátu ve výši 34 616 368,09 korun,“ píše se v dokumentu. Ztráty aquaparku kryje dotace k hospodářskému výsledku, kterou každoročně platí olomoucká radnice – jde o takzvané služebné ve výši třiceti milionů korun. Loni na úhradu nestačilo, proto vlastníci navyšovali kapitál. S jakým výsledkem skončí aquapark letos, bude známé zhruba v červnu příštího roku.

Olomoucký deník | 16.11.2011 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: LUCIE BUKVOVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme