Místostarosta Šumperka Karel Hošek informuje: Úspora energie při provozu veřejného osvětlení je nutná!

V souvislosti s energetickou krizí si město Šumperk zpracovalo komplexní energetický audit úspor veřejného osvětlení, a pokud letos a v následujících letech provede výměnu všech 3400 stávajících zastaralých svítidel, tak může ušetřit miliony korun za elektřinu. Sodíkové, rtuťové a metalhalogenidové výbojky při provozu veřejného osvětlení v Šumperku ročně spotřebují 1500 MWh. „V lednu letošního roku se městu podařilo získat dotaci 10 mil. Kč od Ministerstva průmyslu o obchodu ČR na první etapu výměny starých světel za nová LED svítidla.“ informuje místostarosta Karel Hošek, pod kterého realizace projektu spadá.

14. 5. 2024

V první etapě dojde k výměně 1328 svítidel, která bude probíhat v létě letošního roku, a to například v ulicích Bludovská, Zábřežská, Jiřího z Poděbrad, Jeremenkova aj. Na realizace výměny svítiděl je již vybrán dodavatel, a to česká firma z Hranic na Moravě, která se zabývá výrobou a dodávkou veřejného osvětlení.

Nyní projektanti připravují druhou etapu výměny zastaralého veřejného osvětlení za LED, kde zřejmě dojde opět k výměně cca 1300 světelných bodů. Přesné počty a dotčené ulice vzejdou aktualizovaného energetického posudku.

Nové LED osvětlení je projektováno, tak aby chodníky a cesty byly vždy nasvětleny dle požadavků českých norem, negenerovalo světelný smog, mělo příjemné teplé světlo a zároveň byly maximalizovány energetické úspory.