Sever dál volá o pomoc

Na Jesenicko a Šumpersko zamířili mimo jiné i vojáci, lidé se ale potýkají se špatnou dostupností nebo výpadky služeb.

18. 9. 2024

„Trápí nás hlavně to, jak se dostat k lidem na břehu naproti. Potřebujeme zprovoznit cestu, aby přivezli armádní most, přes který bychom se dostali na druhou stranu. Elektřina už sice jde, ale lidé pořád nemají vodu.“

Slova Miroslavy Rybárikové, starostky Kobylé nad Vidnavkou, ilustrují stav, v jakém se Jesenicko nachází poté, co začala opadat voda. Obec patří na severu regionu k záplavami nejponičenějším. Řeka tu bourala domy a rozdělila Kobylou na dvě části, neboť strhla mostky Pochází odtud i jeden ze čtyř lidí, kteří jsou v kraji od víkendu pohřešovaní. Seniorku přitom hasiči evakuovali včas do protějšího kulturního domu, těsně před povodňovou vlnou se však rozhodla vrátit zpět domů, neboť se v tu chvíli na moment zdálo, že hladina klesá.

„Když přišla voda, naši chlapi se k ní už nemohli dostat, voda už tady lítala tryskem do vzduchu,“ popsal velitel dobrovolných hasičů Rudolf Palička.

Policie s hasiči stále pátrají též po třech pohřešovaných, kteří spadli v sobotu v Lipové-lázních do rozbouřené řeky Staříč v osobním autě. Vůz už byl nalezen, ale prázdný.

Na sever regionu nyní míří na pomoc s odklízením škod posily. Mimo jiné se zapojilo i 150 vojáků, první transporty má za sebou také vrtulníky zajišťovaný letecký most, který přepravuje hlavně chybějící potraviny a humanitární pomoc.

„Máme tam šest oblastí, v čele každé z nich stojí koordinačně někdo z hasičů. Pomoc řídí ve spolupráci s vojáky, policií a vedením obcí,“ nastínil hejtman Josef Suchánek, jenž je i předsedou krizového štábu.

Do obcí míří 20 elektrocentrál

„Záchranné práce jsou za námi, nyní řešíme likvidaci následků povodní. Na Jesenicku pracujeme na obnově území a zprůjezdnění komunikací pro vozidla integrovaného záchranného systému, abychom mohli obsluhovat s humanitární pomocí i nepřístupné obce,“ doplnila mluvčí krajského hasičského sboru Lucie Balážová a zmínila, že na čištění koryt řek a obnově infrastruktury se podílí také armádní těžká technika.

Na Jesenicko včera odletělo sedm vojenských vrtulníků, každý s nákladem tří tun potravinové a humanitární pomoci. Mířila do nejpostiženějších obcí okolo řek Vidnávka a Bělá, složená byla ze zdrojů potravinových bank i hasičů či různých darů. Vlna solidarity je velká, vznikají humanitární i finanční sbírky.

Prioritou je obnovení dodávek elektřiny, což se postupně daří. Městské a obecní úřady, které jsou bez proudu, by měly dostat dvacet elektrocentrál.

„Na místě stále operují předsunuté odřady, v nichž hasiči ve spolupráci přímo se samosprávami pomáhají lidem likvidovat následky povodní areagují na požadavky starostů. Pracují na obnově sítí a dodávek vody,“ nastínila za hasiče Balážová.

„Vodovody a plynovody jsou na mnoha místech značně poškozeny a my bohužel nemáme přesné informace od distributorů, kdy dojde k obnovení dodávek. Do města postupně přivážíme cisterny s vodou,“ přiblížila například starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová. Ve městě už je podle ní mobilní signál relativně stabilní, jinde se ale dál potýkají s výpadky.

„Nevíme si s tím rady, tlačíme i na vládu. Operátoři se, na rozdíl od všech ostatních složek, nezachovali úplně ideálně. Mají to ze zákona zabezpečit a moc to nedělají,“ vytkl Suchánek s tím, že pro krizové řízení je to problém.

K dispozici i pomoc psychologa

Mobilní operátoři se brání, že opravy komplikují přerušené dodávky elektřiny, popadané stromy a podmáčená půda. Přesto podle nich práce pokračují.

„Od soboty jsme obnovili provoz na více než 300 vysílačích. Technici Cetinu se brodí bahnem a vodou, bojují s únavou a zimou, ale nepřestávají pracovat na obnově signálu. Díky podpoře armády a hasičů můžeme zásobovat generátory i ze vzduchu,“ sdělila třeba firma O2. Všechny zasažené oblasti jsou nyní už dostupné po silnicích, ne vždy však jde o běžné cesty a v některých místech se musí jet oklikami nebo přes pole a lesy. Převážně jde o trasy určené pro záchranáře k přepravě pomoci.

Mezi Jeseníkem a Písečnou se podařilo zprovoznit železniční trať, nejezdí po ní však vlak, ale speciální obojživelné vozidlo hasičů, jež může vyrazit po kolejích i silnici.

V postižených oblastech působí mimo jiné hasičský psycholog ve spolupráci s armádními krizovými interventy. Postupně je doplní týmy dobrovolníků z Univerzity Palackého. Hygienická stanice zřídila krizovou linku 585 719 719, kde odborníci lidem zodpoví dotazy týkající se kontaminace vody i dalších hygienických problémů.

Povodí Moravy uvedlo, že hladiny toků budou dál klesat. Předpověď slibuje do soboty teploty kolem 20 stupňů a převážně polojasno, ojediněle se mohou objevit přeháňky.

povodne

Autor: Ondřej Zuntych redaktor MF DNES s využitím ČTK

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme