Zvýšení koncesionářských poplatků jako cesta pokračování nezávislé žurnalistky

18. 7. 2024

Projednávání zvýšení poplatků pro Českou televizi a Český rozhlas, včetně rozšíření okruhu plátců, prošlo v Poslanecké sněmovně prvním čtením. Opozice opět dlouze blokovala projednávání a chystá se na další obstrukce.

Poplatky se mají souhrnně navýšit o 25 Kč měsíčně, ano, čtete dobře, o pouhých 25 Kč, to není ani jedno pivo v hospodě. Mimochodem mnou oblíbená tanková plzínka je za 60 Kč :-) Tato částka nikoho nezruinuje (opozice to ví moc dobře) a hlavně zajistí nezávislost veřejnoprávních médií. Pokud chceme i nadále kvalitní žurnalistiku, bez mírného navýšení to nepůjde. Výše poplatků se navíc neměnila více než 16 let (u ČT od 2008, u ČRo od roku 2005).

Proč proti koncesionářským poplatkům a obecně veřejnoprávním médiím opozice tak brojí? Je to jednoduché, protože jsou nezávislá na politické moci, je jedno, kdo zrovna vládne a kdo je v opozici, informují vyváženě a nestranně. Cesta placení médií ze státního rozpočtu je cesta do pekel, média by byla zcela závislá na rozhodování politiků. Chápu, že by se opozici líbilo vydat se cestou Maďarska, ale věřím, že to se v České republice nestane. Veřejnoprávní média mají v demokratické společnosti nezastupitelnou úlohu, chraňme si demokracii, braňme média.

Michal Loukota, předseda RO TOP 09 Semily

Zadavatel/zpracovatel: SPOLU pro Liberecký kraj - ODS, TOP 09, KDU-ČSL

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme