Kapacity víceletých gymnázií vs. čtyřletých

20. 6. 2024

Nedávno v médiích proběhlo, že chce Praha navyšovat kapacity víceletých gymnázií. S tímto krokem nesouhlasím, jde to proti schválené Strategii 2030+. Posilovat máme především kapacity čtyřletých gymnázií a lyceí.

Šance dostat se na víceleté gymnázium stoupá se socioekonomickým statusem rodiny, „doučování na přijímačky“ stojí peníze, a přispívá tak k další segregaci žáků. Na víceletých gymnáziích dominuje akademický přístup, převládá frontální výuka, která nevyužívá naplno potenciál žáků. Hodně se spoléhá na domácí přípravu a podporu rodiny. Navíc dle Gaussovy křivky je v populaci 5 – 10 % nadaných, proč by na víceletá gymnázia mělo ze základních škol odcházet vyšší procentu, někde třeba až 30 %. To nedává smysl, potřebujeme kvalitní základní školy pro soudržnou společnost, která z toho může jen profitovat.

Dle statistických dat jsou všeobecně vzdělaní lidé v budoucnosti nejméně ohroženi nezaměstnaností. Trh práce se stále vyvíjí, ovlivňuje ho rozvoj AI a tento vliv bude stále stoupat. Lidé, kteří dokáží reagovat na změny, přizpůsobit se novým trendům a jsou ochotni se stále vzdělávat, mají nespornou výhodu.

Víceletá gymnázia mají v systému své místo, je jich dostatek. Zaměřme se především na posilování kapacit čtyřletých všeobecně-vzdělávacích oborů.  

MICHAL LOUKOTA, PŘEDSEDA RO TOP 09 SEMILY

Zadavatel/zpracovatel: SPOLU - ODS, TOP 09, KDU-ČSL

Štítky
Osobnosti: Michal Loukota
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme