25. 7. 2024

Myslím, že přiložená fotka tak nejlépe vystihuje rozkol, který v sobě mám.
V pozadí fotky, to barevné a velké, je liberecký zámek, který město právě koupilo. Je to dům s příběhem, který symbolizuje Liberec a přerušený příběh může s pomocí města dále pokračovat, a mít lepší než chátrající budoucnost.
To druhé na fotce jsou městské schody jen pár metrů od toho krásného zámku a jejich stav, na který koukají Liberečané již odhadem dva roky. Podepřené a obehnané betonovými bloky, aby jejich padající části nikoho nezranily.
Ta fotka nám ukazuje, jak hluboký rozkol zažívá Liberec, a nakonec i jeho obyvatelé.

Dnes jsem se zúčastnil prohlídky zámku a naplňuje mě nadějí, že ho Liberec koupil, ale zároveň jsem zděšen, v jakém stavu ta nemovitost je.
Obecně se stavím do pozice, že s účelem a jasnou investiční strategií jde asi o nutnou aktivitu a těch bezmála sto miliónů korun může městu nakonec prospět.
Otázka je jakou zaplatíme cenu a tady bych si jako zastupitel (kterým již z vlastního rozhodnutí nejsem) nedovolil hlasovat pro obecný projekt, který je obsahově naplněn pouze patriotismem a nadějí. Bez jasné vize, bez jasných investičních a bez jasných provozních nákladů. Pokud bych bydlel v jiném městě, tak bych možná přivřel oči, ale právě ten problém s novými investicemi, vedle kterých se rozpadají jiné městské majetky z nedostatku údržby, bych preferoval nutnost mít opravené, funkční a provozuschopné město v celé jeho ploše.
Totiž kupovat věci a na druhé straně o jiné věci reálně přicházet je trochu neudržitelná logika, kterou musíme nejdříve narovnat a změnit a až následně se někam proinvestovat.
Zámek k městu patří a nemám nic proti jeho koupi, pokud bychom spolu s tím dokázali nabídnout občanům jasný plán, jak město infrastrukturně dostat do kondice, a to nejlépe v nějaké pětileté představě s přesahem i do dalších let.
To, jestli to máme dělat v době, kdy chceme rekonstruovat bazén za miliardu korun, investovat lanovku na Ještěd ve stovkách miliónů korun, investovat do EPC za šest set miliónů korun a opravovat trať na Ještěd za cca 1 miliardu korun je jakákoliv investice pro Liberec v podstatě jen jasným signálem, že opravovat se mohutně rozhodně nebude a možná dostaneme trochu do kondice centrum města, ale většinu čtvrtí, kde žije většina obyvatel čeká spíše pokračující úpadek veřejné služby, dopravní obslužnosti a infrastruktury. A to je důvod proč bych bez jasného účelu a bez jasného investičního a provozního rozpočtu pro koupi zámku nehlasoval.
Zámek k městu patří, ale k městu, které je opravené, funkční a jehož obyvatelé mají zajištěny všechny výhody života v moderním městě jak na okraji, tak v centru. A stačí s epdoívat do jiných stejně velkých měst u nás nebo ve světě a ten rozdíl je propastný.
Skoro si myslím, že heslem našich dalších let by mělo být „Musíme to opravit“, protože věčné kupování dalšího majetku, investování do velkých projektů a vytváření obrázků a fikcí, které by měly být funkční za dvacet a více let je neefektivní a v podstatě to z našeho města dělá trochu složité místo k životu.
V kontextu všech investic, které v současné době leží před městem a investic, o kterých se ještě politici tak trochu bojí mluvit, je koupě zámku z mého pohledu neobhajitelná.
Je krásný, nepochybně má své „genius loci“ a zapadá do kontextu města. Nicméně tahle investice čekala dvacet let a klidně by ještě nějaký pátek počkala.
Mnoho lidí si ji oblíbí a až zámek za desítky či stovky miliónů opravíme a stane se nepochybně klenotem města, ale klenotem vyrostlým na většině čtvrtí a většině obyvatel tohoto města, kteří nemají opravenou silnici, nemají kde parkovat, nemají dopravní spojení a veřejná služba je od nich vzdálená skoro jako v jiném městě. Nemají se třeba jako ve Vratislavicích, což by pro celý Liberec mělo být etalonem, jak má vypadat celé město – jen s tímhle přístupem nikdy takhle celé město vypadat nebude.
Za investici do zámku (a dalších zbytných věcí) zaplatíme přesně těmi schodišti, která se rozpadají několik metrů od zámku. Realita Liberce v ryzí podobě. A zatím není žádná síla, která nabízí nějaké řešení, jak ji změnit.

Zdeněk Chmelík, předseda TOP 09 Liberec

Zadavatel/zpracovatel: SPOLU pro Liberecký kraj - ODS, TOP 09, KDU-ČSL