20. 8. 2024
“Je to ekonomika, hlupáku.” Tak přesně touhle větou Jim Carville, politický stratég bývalého prezidenta USA Billa Clintona, nezapomenutelně pojmenoval strategii prezidentské kampaně. Jinými slovy - politická hesla jsou krásná, ale nás zajímají praktická a každodenní témata. 
 
V Liberci je celá řada věcí, které se zdají být problémem města, ale jejich příčiny či možná řešení jdou za krajem. Vztah mezi krajským městem a krajem je, diplomaticky řečeno, trochu nevyvážený. Občané Liberce mají oprávněný pocit, že město provozně zajišťuje mnoho veřejných služeb, které slouží občanům celého kraje a nedostává se mu za to náležité kompenzace ani podílu na krajských investicích. 

Chápu, že kraj se musí rozvíjet a poskytovat veřejnou službu pro celé správní území, ale prostě mám pocit, že až příliš mnoho z této veřejné služby zatěžuje samotný Liberec. 

- V reálném životě občanů Liberce nás moc nezajímá třeba tramvajová trať do Jablonce nad Nisou, ačkoliv za ní platíme desítky miliónů korun ročně a obsluhujeme skrze ní maximálně Vratislavice nad Nisou. 

- Stavba nového pavilonu CUM v krajské nemocnici v centru Liberce nám sice přinese lepší zdravotní péči, ale také větší dopravní zatížení a vynucené investice na straně města, které nás ovlivní na mnoho let dopředu. A stejné je to třeba i s plaveckým bazénem, který bude, snad, sloužit veřejnosti z širokého okolí, ale jeho dopravní dostupnost zajišťuje pouze Liberec. 

- Město řeší mnoho dopravně-infrastrukturních nedostatků, a třeba autobusový terminál přeměněný, po předání projektu kraji, na vizi Central station je v podstatě ústupem z ambicí města stát se dopravě důstojným bodem veřejné dopravy v provedení 21. století. Pro to, jak vypadá moderní doprava v moderním městě si můžete „vygooglit“ třeba dopravní terminál v sousedním kraji a jeho krajském městě Hradci Králové. 
 
Nelze říci, že by se kraj nestaral o své věci v Liberci, ale lze říci, že se Liberec hodně stará o věci kraje v Liberci. S ohledem na to, že Liberec má stejný podíl financí z daní na obyvatele jako každé jiné město nebo obec v kraji, bychom měli více apelovat na kraj, aby zajišťování svých veřejných služeb skrze krajské město vyrovnával proaktivním investováním do věcí, které právě krajskému městu pomohou.  

V Liberci žije čtvrtina krajských voličů, ale schválně se koukněte, kolik krajských zastupitelů je z našeho města.  Je to takové rozhodování o nás bez nás.  Nechci říkat, že kraj se špatně stará o věci mu svěřené a věci, které jsou v jeho kompetenci, ale chci, aby zaznělo, že kraj musí rozhodovat spravedlivě a v kontextu poměrného zastoupení, které je v případě Liberce velmi podhodnoceno. Liberečtí voliči zastupují celou třetinu krajského elektorátu a měli by mít ambici zvolit třetinu krajského zastupitelstva, což se zatím nikdy nepovedlo. 

Náš kraj je skvělé místo k životu. Nepochybuji, že bude ještě lepším místem, když v něm bude hrát zaslouženou roli jeho hlavní město. Liberec je nejen zdrojem naší současné prosperity, ale bude hrát velkou roli i do budoucna. Jsme kraj s tradicí v inovacích a technologiích, což je v téhle době výhodou, kterou musíme zvednout a využít, protože stagnace znamená zánik. 

Osobně jsem stál u vzniku SPOLU pro Liberecký kraj (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), protože vím, že chceme posunout náš kraj mezi moderní a prosperující místa v ČR, což prostě se slabým Libercem nepůjde. Naše kandidátka je plná mladých, žen a lidí mnoha profesí, zkušeností a ambicí. 

Poprvé strany SPOLU nebudou hazardovat se svými hlasy a v koaliční smlouvě se zavázaly i po volbách udržet společný klub. Zbývá jen jedno - přesvědčit Liberec, že tyhle volby 20 a 21. září jsou důležitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Přesvědčit Liberec, že krajská politika může být směrem k hlavnímu městu kraje spravedlivější a vyváženější. Naše heslo „umíme to lépe“ platí pro Liberec dvojnásob. 

Zdeněk Chmelík, bývalý zastupitel města Liberec 

Zdroj: liberecka.drbna.cz

Zadavatel/zpracovatel: SPOLU pro Liberecký kraj (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme