Občané Liberce chodník a MHD v ulici Puškinova chtějí

27. 6. 2024

Dne 28. května 2024 jsme jako petiční výbor podali na Magistrát města Liberce dvě petice. Jedna petice za zřízení chodníku v ulici Puškinova od křižovatky ulic Dubice/Puškinova k odbočce do ulice Heyrovského a druhá petice za MHD v okolí ulice Puškinova. Každou petici podepsalo minimálně 350 občanů, jak z dotčené lokality, tak z jiných částí Liberce, kteří mají k lokalitě nějaký vztah. Celkový počet podpisů vyjadřuje nejen potřebu obyvatel chodník a MHD v ulici vybudovat, ale současně sounáležitost spoluobčanů z jiných částí Liberce, kterým záleží na celkovém rozvoji města.

O zbudování chodníku v ulici Puškinova osobně jednám s různými zástupci města od roku 2022. Nikdo mi za tu dobu nevysvětlil, proč v této lokalitě chodník není a ani se neprojektuje. Jediný důvod, který zazněl bylo, že občané chodník v ulici nechtějí. Rozhodli jsme se proto sepsat tuto petici a městu svými podpisy vyjádřit, že chodník chceme. Nutno zmínit, že předešlá petice za bezpečnost chodců v ulici Puškinova je z roku 2018, ta však na situaci v ulici neměla žádný dopad a bezpečnost se nezlepšila.

Ulice Puškinova je plně napojena na Průmyslovou zónou Liberec – jih a je hojně využívaná osobní i nákladní dopravou směřující z a do průmyslové zóny. Současně se jedná o dynamicky se rozvíjející lokalitu se zástavbou rodinných domů a počet místních obyvatel každý rok roste. Tyto dvě skutečnosti akcelerují potřebu zajistit bezpečnost pěších v ulici Puškinova. Protože se jedná o sběrnou komunikaci pro celou lokalitu je výstavba chodníku více než vhodným řešením.

Od výstavby Průmyslové zóny Liberec – jih uběhlo více než 20 let a její dopad na rozvoj hospodářství v regionu je bezesporu pozitivní. Zasídlení významných zahraničních i domácích firem významně přispělo k úspěšné strukturální změně hospodářství v Liberci a celkovému rozvoji regionu. Společnosti v Průmyslové zóně Liberec – jih jsou významnými zaměstnavateli pro celý region a také připívají do rozpočtu města nemalým dílem nejen z výběru daně z nemovitosti. Avšak každá průmyslová zóna svým provozem narušuje své okolí a je nutné tyto vlivy eliminovat, tak jak je jen možné, aby celé území bylo dlouhodobě udržitelné. Jediné, co obyvatelé po městě požadují, aby vybudovalo chodník a zajistilo tak bezpečnost pěších na komunikaci Puškinova.

Věřím, že město, které dokázalo připravit a realizovat, tak náročné stavby jako Nová Pastýřská nebo podchod u hokejové arény pod železniční tratí, dokáže zrealizovat i projekt chodník na Puškinově. Ano situace tam je v některých ohledech komplikovaná, ale každý problém se dá řešit, pokud se chce. Domnívám se, že vše je jen o prioritách a moc si přeji, aby se chodník v ulici Puškinova stal po 20 letech pro město prioritou jedna a my se tak velice brzy mohli bezpečně a pohodlně projít po novém chodníku na cestě do školy, do práce, na tramvaj nebo za sousedkou na kafe. Držte nám pěsti.

Martina Valentová, členka TOP 09 Liberec

Zadavatel/zpracovatel: SPOLU - ODS, TOP 09, KDU-ČSL

Štítky
Osobnosti: Martina Valentová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme