TOP 09 je pořád dobrá značka, říkají Starostové

8. 10. 2012

Potíže ve vládě, případný neúspěch ve volbách ani rezignace ministra práce Jaromíra Drábka nejsou důvody, proč opouštět značku, která funguje, domnívají se členové hnutí Starostové a nezávislí. Na konci roku končí smlouva o spolupráci s TOP 09. Ačkoliv se ozývají i hlasy proti, Starostové ji zřejmě budou chtít prodloužit.

Potíže ve vládě, případný neúspěch ve volbách ani rezignace ministra práce Jaromíra Drábka nejsou důvody, proč opouštět značku, která funguje, domnívají se členové hnutí Starostové a nezávislí. Na konci roku končí smlouva o spolupráci s TOP 09. Ačkoliv se ozývají i hlasy proti, Starostové ji zřejmě budou chtít prodloužit.

Rozhodující slovo bude mít celostátní výbor, který svolá předseda hnutí Petr Gazdík pravděpodobně na konec listopadu. "Pokud výbor rozhodne o pokračování spolupráce, budeme muset vyjednat další podmínky smlouvy s TOP 09," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ s tím, že žádné konkrétní požadavky Starostové prozatím nemají. Sám tipuje, že partnerství s TOP 09 vydrží, a to i proto, že vládě hrozí pád. "Dobré svazky se v případě nebezpečí semknou. Pokud vláda padne, tak se domnívám, že by Starostové prodloužili smlouvu s TOP 09 s naprostou jistotou," dodal. Není podle něj v zájmu hnutí jít do předčasných parlamentních voleb jako samostatný politický subjekt. TOP 09 se totiž sice potýká s problémy, Starostům však ve sněmovně pomohla prosadit některé důležité zákony týkající se regionální politiky, především změnu rozpočtového určení daní, která menším obcím přinese více peněz.

A jeho slova kvitují i Starostové v krajích. "Já v žádném případě nejsem pro ukončení spolupráce s TOP 09. Vidím v tomto spojenectví perspektivu. TOP 09 je dobrá značka, oproti ní název Starostové a nezávislí není jasný, voliči v tom mají chaos," řekla on-line deníku TÝDEN.CZ předsedkyně Krajského výboru Olomouckého kraje Jana Němečková. Stejný názor zastává i předseda hnutí v Karlovarském kraji Jiří Nešpor. "Naše spolupráce s TOP 09 je vyrovnaná, nechceme na tom cokoliv měnit," shrnul.



Starostové: Spolupráce je jako manželství

Vládní aféry neodradily od spolupráce s TOP 09 ani předsedu pardubických Starostů Františka Mokrejše. Bez Kalouska v zádech by podle něj hnutí nemělo dost peněz. "Pokud bychom chtěli pokračovat v celostátní politice, tak bychom měli udržet spolupráci s TOP 09. Samostatně bychom neprorazili. Je pravda, že výroky pana Kalouska nás poškozují, ale do budoucna nevidím to rozdělení jako dobré. My nemáme žádné sponzory. Bez peněz se politika úplně dělat nedá," přiznal on-line deníku TÝDEN.CZ.

O výborné spolupráci hovořili také šéfka středočeských Starostů a nezávislých Věra Kovářová nebo tajemník Krajského výboru v Ústeckém kraji Radek Lekner. Kovářová však připustila, že TOP 09 odrazuje od Starostů některé voliče. "Ale toto spojenectví je jako manželství. Jestliže se pro ně rozhodnete, také nemůžete utéct při prvním problému, v tomto případě kvůli klesajícím preferencím," řekla on-line deníku TÝDEN.CZ. Spojenectví je podle ní výhodné pro obě strany.

"Díky TOP 09 máme v předvolebních preferencích přes pět procent. TOP 09 je značka a díky ní to funguje. Záleží samozřejmě na tom, jak dopadnou krajské volby. Ale mě vůbec nenapadlo, že bychom se mohli rozdělit. Naopak bych přemýšlel o tom, jak tu spolupráci ještě prohloubit," dodal Lekner. O ukončení spolupráce není prý řeč ani podle místopředsedkyně Krajského výboru hnutí na Vysočině Zdeny Tajovské nebo zlínského tajemníka Zdeňka Hověžáka.

Rozhodnutí padne po krajských volbách

Ne všichni členové jsou však se stávajícím stavem spokojení. Někteří by s TOP 09 ukončili spolupráci nejlépe ihned. "SkandályTOP 09 Starosty poškodí v krajských volbách. Po krajských volbách se bude muset rozvinout diskuze o další spolupráci meziTOP 09 a Starosty. Já osobně si myslím, že by pro Starosty bylo výhodnější jít do předčasných parlamentních voleb samostatně," řekla on-line deníku TÝDEN.CZ předsedkyně Krajského výboru hnutí v Praze Jana Plamínková. Oklikou se v podobném duchu vyjádřil i starosta pražských Ďáblic a místopředseda Krajského výboru v Praze Miloš Růžička. Ten se domnívá, že Starostové představují pro mnoho lidí poslední naději na slušnou politiku. Situace ve sněmovně i ve vládě prý společnost znechucuje a odrazuje od toho, aby se politikou zabývali. "Debata o rozdělení Starostů a TOP 09 už začala. Rozhodne se však nejspíš až podle výsledků krajských voleb," uzavřel.

Stejný názor má i šéf jihočeských Starostů Jaroslav Houba. "Mluvili jsme o tom na krajském výboru. Po krajských volbách si uděláme vyhodnocení a podle toho se rozhodneme, zda budeme podporovat rozdělení, nebo další spolupráci," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ. Pokud bude spolupráce pokračovat, budou jihočeští Starostové a nezávislí požadovat rovnocennější partnerství. "TOP 09 čerpá z našich postojů, ale i tak jsme ti druzí. Chtěli bychom, abychom měli vliv 50 na 50 procent. Naše hnutí dozrálo do velké politiky. Máme kredit a měli bychom na něm pracovat," podotkl Houba. Celostátní politika ho prý spíš znepokojuje. Hnutí by proto mělo zvážit, zda se od TOP 09 neodloučit.

Liberečtí Starostové pokročili ještě dál. Samostatně kandidují bez TOP 09 už v krajských volbách. "Debata o tom, že bychom sTOP 09 ukončili spolupráci na celostátní úrovni, přijde na pořad až na konci roku. Já sám na to nemám žádný pevný názor," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ šéf tamního krajského výboru Martin Půta.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme