Nově zvolený Krajský výbor TOP 09 Karlovarského kraje zaujal jasné stanovisko k řešení situace v kauze ROP Severozápad.

10. 4. 2013

Nově zvolený Krajský výbor TOP 09 Karlovarského kraje na svém řádném zasedání diskutoval otázku řešení kauzy ROP Severozápad, kdy vyjádřil údiv vůči postupu KSČM a ČSSD v dané otázce. Výsledek této kauzy nemůže mít dobré řešení, ale předpokládá volbu menšího zla, ke kterému se vedení TOP 09 v Karlovarském kraji jednoznačné přiklání. Na základě usnesení Krajský výbor vyzývá krajské zastupitele za TOP 09 a STaN, aby při řešení komplikované situace ROP Severozápad, podpořili takovou variantu, která nejméně poškodí obce a obyvatele kraje, ale s dopadem odpovědnosti na viníky nastalé situace.

Ministerstvo financí navrhlo krajům (Karlovarský a Ústecký), které kromě pokuty 1,5 miliardy korun byly postiženy zastavením čerpání evropských dotací z ROP severozápad, aby přijaly zodpovědnost za chyby v čerpání. Na základě přiznání politické zodpovědnosti vedením krajů je ministerstvo financí ochotno postiženým krajům poskytnout finanční pomoc ve výši 1,5 miliardy korun a zároveň znovu povolit čerpání z ROPu. Pokud by vedení krajů tuto možnost nevyužilo, tak bude nuceno nést plnou politickou zodpovědnost za definitivní zastavení čerpání z ROP Severozápad. Toto rozhodnutí krajské reprezentace by mělo za následek nevyčerpání cca 7 miliard korun na nové projekty a zároveň by dopadlo na současné příjemce. Pokud by toto řešení přijal pouze Karlovarský kraj, tak čerpání bude možné pouze pro projekty v tomto kraji.

„Tato kauza nemůže mít vítěze a proto jsme se přiklonili k menšímu zlu. “ dodává krajský předseda TOP 09 Mgr. Petr Zahradníček.

V Karlových Varech dne 9. dubna 2013

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme