Boží Dar kvůli houbařům zamkl les

4. 9. 2013

Krušné hory - Doslova invazi připomínají v současnosti nájezdy houbařů na krušnohorské lesy. Situace se vyhrotila natolik, že například Boží Dar na Karlovarsku musel přikročit k radikálnímu opatření. Před motorizivanými sběrači hub prostě zamkl lesy.

„Jinak byla v ohrožení příroda a lesní cesty by se podobaly frekventované silnici," řekl božídarský starosta Jan Horník. Boží Dar bude k houbařům nekompromisní.

„Oni přesně vědí, že autem do lesa vjíždět nesmějí. My jsme upravili a zpřístupnili nové cyklotrasy, snažíme se, aby si lidé užívali krásy Krušných hor co nejvíce. Návštěvnost se nám zvýšila, ale co nyní provádějí motorizovaní a neukáznění houbaři, co už překračuje všechny meze," rozlítil se starosta.

Řidiči totiž do lesa vjíždějí třeba i po Ježíškově cestě, která je určena výhradně pro procházky rodičů s dětmi. „Tudy běžně za hodinu profičí i deset aut. Poznávací značky jsou různé. Karlovy Vary, Ústí nad Labem a další. A řidičům je úplně jedno, že mohou srazit maminky s kočárky nebo pobíhající malé děti. Proto jsme museli situaci aktuálně řešit," vysvětlil Jan Horník.

Boží Dar proto zamkl závory, které byly při vjezdu do lesa dosud otevřeny. Klíče od zámku obdrží jen ty firmy, které v prostoru lesa pracují, či záchranka, která by potřebovala po cestě převézt pacienta. A Boží Dar bude navíc kontrolovat, zda se pravidla, která obec nastavila, dodržují.

„Není to náš truc vůči houbařům. Ale motorizovaní sběrači jsou nebezpeční a neseriózní vůči těm, kteří se zde rekreují. Situace už byla skutečně neúnosná," zdůraznil starosta Horník.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme