Další hřebíček do rakve brněnské kultuře

24. 10. 2011

Současná brněnská kmotrovská koalice občanům připravila další nepříjemné překvapení. Nedávno zveřejněné programové prohlášení má brněnská koalice opravdu za cár papíru. „Přestože v něm proklamuje „udržení širokého rozsahu nabídky kulturních institucí v Brně a lepší komunikaci mezi městem a představiteli kulturní scény“, chová se zcela opačně,“ řekla Irena Matonohová, zastupitelka města Brna. „Jak jinak lze hodnotit záměr snížit plošně u všech příspěvkových organizací příspěvky o 20% a také čerstvé zrušení poradních sborů,“ podivuje se Matonohová.

Každý z nás samozřejmě ví, že současná finanční situace je napjatá, avšak hojit se na příspěvkových organizacích není příliš prozíravé. „Plošné snižování příspěvků je řešení hodné žáka základní školy,“ prohlásila Matonohová. „Přerušení činnosti Janáčkovi scény kvůli rekonstrukci, která však mohla probíhat v období divadelních prázdnin a plánované plošné snižování příspěvků je dalším hřebíčkem do rakve brněnské kultury,“ řekla Matonohová. Neexistuje důkladná analýza toho, jak jednotlivé příspěvkové organizace hospodaří. Až na základě těchto výsledků by mělo být rozhodnuto, kterým organizacím a o kolik by se měl příspěvek snížit.

Pikantní je, že poradní sbor pro kulturu byl rozpuštěn, ale podle informace předsedy komise pro kulturu má být opět zřízen. Logiku takového postupu chápe zřejmě jen Rada města Brna.

Kultura bohužel není jedinou oblastí, kde Rada města Brna rozhoduje chaoticky, avšak právě v oblasti kultury by takovýmto rozhodováním mohly být napáchány nenapravitelné škody.

Pro řadu institucí by plošné škrty mohly mít až likvidační důsledky. „Nesmíme však dopustit, aby kultura postupně z našich životů mizela – protože národ, který si neváží svých kulturních tradic, je odsouzen k zániku,“ uzavřela Matonohová.


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme