Vzpomínka na 17. listopad

Kolektivní báseň na téma Svoboda a demokracie je nejdůležitější a nezapomeňme, že Všechny plány zhatí, naši ve-při boubelatí…

17. 11. 2012

K připomenutí 17. listopadu, dne boje za svobodu a demokracii, uspořádala brněnská TOP 09 v centru Brna happening. „Připomněli jsme veřejnosti podle našeho názoru velice významný den pro Českou republiku, tak aby nezapomněli na nedávnou historii a neztratili paměť v návaznosti na výsledky letošních krajských voleb. V den výročí 17. listopadu jsme uskutečnili happening, kterým jsme na chvilku přihlížející vrátili do doby totality mimo jiné krátkou ukázkou taneční performance pod názvem Před porotou, za porotou, nikdo nesmí stát…,“ sdělil Jaroslav Kacer, předseda TOP 09 Brno-město. Současně probíhá sběr názorů občanů, proč nebyli volit, které mohou psát na archy vyvěšené v brněnských kavárnách, klubech nebo facebooku. „Ze sesbíraných názorů bude složena tzv. kolektivní báseň, která bude veřejně recitována a následně rozeslána politickým stranám, včetně KSČM,“ doplnil Kacer.

Na 17. listopad 1989 zavzpomínal poslanec TOP 09 prof. Rom Kostřica. Varoval před rostoucím vlivem extremistických hnutí a skupin v ČR. „Nezapomeňme na odkaz 17. listopadu, samotná účast u voleb je důležitá pro zachování demokracie a zabránění posilování vlivu extrémistů nalevo i napravo,“ připomněl poslanec Kostřica. „Dnešní aktivita Dělnické strany a její mládežnické organizace ve městě Brně je dostatečným varováním,“ doplnil Kostřica.

Na akci zazněla malá ukázka části kolektivní básně z dosud nasbíraných názorů:

Než s urnou zábavu,
radši budu na chatu.

Nepiju a nevolím,
celej vikend prohulím.

Sedím doma jako kvašoun,
čekám, jestli přijde fašoun.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme