5. 6. 2024

Co jste dělal, když Česko vstoupilo do EU?

Bylo mi 9 let, takže jsem byl ve 3. třídě základní školy v Moravském Krumlově. A abych byl úplně upřímný, moc si ten den nepamatuji. Kdy poprvé jste pocítil, že se Vás členství osobně dotýká? Když jsme na střední škole měli poprvé možnost vycestovat do Vídně a nepotřebovali jsme žádné pasy, viděl jsem poprvé euromince a hádal jsem, ze kterého členského státu je. Viděl jsem, že ve Vídni byla velká spousta Slováků, Čechů, ale i jiných národností a vše funguje, a já byl jeden z nich. A pak samozřejmě v dospělosti, kdy jsem po EU začal cestovat tak, jako bych ani nepřejel hranice.

A jak to vidíte dnes?

Dnes vidím v praxi všechny 4 základní svobody (volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a osob) - ať už díky práci, svým koníčkům, přátelům a beru je natolik za samozřejmost, že když přišel covid a hranice se opět zavřely, řekl jsem si, že musím dělat všechno proto, abych tento (pro mě vskutku) divný pocit již nemusel zažít nikdy, a hlavně, aby jej nemusely zažít jednou moje děti. Je tu ještě řada věcí, které musíme vyřešit, to ale neznamená všechno zahodit a vrátit se zpět. Když před 3 lety zasáhlo jižní Moravu tornádo a před 2 lety hořelo v Českém Švýcarsku, i díky spolupráci v rámci EU nám mohli pomoci záchranné jednotky okolních států a to velice rychle, za což jsme jim velmi vděčni.

Co by vám nejvíce chybělo, kdybychom v EU nebyli?

Asi právě ony 4 základní svobody - neumím si představit, že se mi ztíží znatelně cestování, že budu muset platit cla za zboží z okolních států. Chyběl by mi pocit sounáležitosti a pocit jistého bezpečí - o pomoci záchranných složek jsem již mluvil a když vezmu agresivní válku Ruska proti Ukrajině, i díky členství v EU a NATO se mi lépe spí. A nesmíme zapomínat, že česká ekonomika je mimořádně proexportně orientovaná a naprostá většina tohoto exportu je do zemí EU.

Umíte si představit, jak by klesla konkurenceschopnost našich podniků, kdyby museli platit nejen cla na vývoz svých výrobku, ale i cla na import komponentů pro své výrobky? Je něco, co vás na EU nebo na českém členství v EU mrzí?

Mrzí mě, že ČR po 20 letech ještě nenašla v sobě sílu splnit svůj závazek a vstoupit do eurozóny. Se společnou měnou bych se mohl cítit jako Evropan ještě víc a měl bych ještě jednodušší život. Dále mě mrzí, že nám trvalo opravdu dlouho, než jsme začali být poměrně silným hráčem na Evropských radách, ale to se naštěstí velmi změnilo s nástupem vlády Petra Fialy. Obecně mě mrzí na EU, že nám ujíždí v některých oblastech vlak - konkrétně mluvím o oblasti moderních technologií, do které bych zařadil i elektromobilitu. Abychom byli více konkurenceschopní, měli bychom podpořit evropské firmy - často by pomohlo jen udělat revizi regulací a některé zrušit. A poslední věc, kterou bych rád uvedl, je, že mě mrzí, kolik desinformací a lží se o Unii vede mezi našimi spoluobčany.

Na co se v souvislosti s nadcházejícími volbami těšíte a čeho se obáváte?

Jako každé volby se těším na setkávání s lidmi na volebních stáncích, kde si budeme moci povídat o EU a věřím, že povedeme zajímavé debaty. Samozřejmě se budu snažit vyvracet ony mýty o Unii a dávat jim racionální vysvětlení. Obávám se toho, že populisté a lháři tyto volby zneužijí na témata, která s volbami do Evropského parlamentu vůbec nesouvisí a onen pověstný „hnojomet“ bude opět řádit. Na evropské úrovni se bojím posílení antievropských stran.

Proč je správné do EP zvolit právě SPOLU?

Protože je potřeba zabránit vítězství populismu a dělat zodpovědnou politiku. SPOLU si prošlo velkými diskusemi uvnitř 3 stran a nalezlo kompromis do voleb, a toto umění umí přenést i na půdu EP, kde je to více než potřeba. Navíc lídři všech 3 stran jsou silnými osobnostmi ve svých oblastech a spolu tvoří velice silné těleso, které má velkou váhu.

Co je pro vás EU jednou jedinou větou?

Domov, který je bezpečně jednotný v rozmanitosti.

TOP life

květen/2024

Štítky
Osobnosti: David Slavíček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme