Marek Sovka: I malé obce mohou být inovativní, dokonce to spoustu věcí zjednoduší.

30. 8. 2024
I malé obce mohou být inovativní, Branišovice mohou jít příkladem. Můžeme inspirovat ostatní.
Myslím, že Branišovice jsou dobrým příkladem toho, jak nové technologické nástroje a inovativní přístupy mohou významně zjednodušit každodenní život i na malých obcích. Ať už je to například komunitní energetický plán, či Akční plán pro udržitelnou energii a klima Podbrněnska, kde už nyní probíhají přípravy v rámci spolku Enerkom Podbrněnsko na sdílení energií. V minulém roce jsme u nás také instalovali multifunkční dobíjecí stanici, kterou mohou využívat jak obyvatelé obce, tak návštěvníci. Mohou si díky ní například dobít elektrokolo, mobilní telefon nebo jiné elektronické zařízení. Také si pomocí kompresoru mohou dofoukat kola, což určitě přijde vhod nejen během turistické sezóny.
Co se u nás taky osvědčilo je mobilní aplikace pro efektivní komunikaci s občany – chodí jim upozornění o nadcházejících kulturních akcích, ale také třeba o adresovaném svozu odpadu, plastu, papíru apod. Aplikace, ale i moderní web jsou už víceméně nepostradatelní i pro komunitní plánování, ať už díky kulturnímu kalendáři, který je možný propojit s tím osobním přímo v telefonu, ale i díky anketám – Branišováci si jsou takto například zvyklí vybrat film do letního kina. Aktivní jsme i na sociálních sítích – Facebooku, Instagramu, a také vydáváme pravidelný video zpravodaj o tom nejdůležitějším, co se za uplynulý měsíc událo.
Branišovice jsou pokrokové i v tom, jak nakládáme s energiemi. Veřejné osvětlení je v celé obci zajištěno pomocí LED svítidel, jejichž intenzita svícení se vždy po půlnoci sníží o 40 %, takže zbytečně neplýtváme, jak energií, tak penězi. Spotřebu je navíc možné sledovat pomocí smartmetteru kdykoliv a odkudkoli, stejně jako výkon FVE panelů na budově Obecního úřadu a komunitního centra. Co ještě určitě stojí za zmínku je fakt, že vstup do obecních budov (jako je mateřská škola, nebo posilovna) je zabezpečen pomocí čipů s elektronickým zámkem.
Moderní máme i rozhlas, který je digitální, takže umožnuje hlášení i z mobilního telefonu. Hlášení je navíc možné si zpětně přehrát ve formě mp3 zvuku na webu obce, kde je mimo jiné dostupný také mapový portál s jednotlivými vrstvami, ať už se jedná o inženýrské sítě, územní plán a další. Aby všechno dobře fungovalo je potřeba kvalitní připojení, které zajišťuje kompletní rozvod optické sítě v obci. Zvláště tyto kroky k větší digitalizaci obce letos ocenila porota v rámci Vesnice roku a Branišovice tak získaly Fialovou stuhu Jihomoravského kraje, za což jsme moc rádi.

Marek Sovka

V Branišovicích dne 20. srpna 2024

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme