Parkovací dům na bývalých pozemcích České pošty i revitalizace historického centra by mohla ulehčit dopravě v Písku

13. 5. 2015

Parkovací dům na bývalých pozemcích České pošty, revitalizace historického centra i parkování na sídlišti Jih. O tom budou rozhodovat radní města na svém čtvrtečním jednání. Nové projekty by měly zlepšit dopravu i parkování ve městě. A budou také prvními inovacemi v rámci Smart City Písek.

Rada bude rozhodovat o tom, zda zastupitelstvu města doporučí prodej pozemků včetně budov na rohu Komenského ulice a Žižkovy třídy naproti budovy České pošty. „Dle doporučení komise pro urbanismus a rozvoj města budeme při prodeji definovat využití pozemků. Představa komise je taková, že místo provizorního parkoviště by mohla vzniknout důstojná městská budova určená k bydlení a podnikání. Dvorní část by pak byla využita pro hromadné parkování ve více patrech,“ vysvětluje místostarosta Josef Knot (TOP09).

Dalším bodem jednání bude také nová podoba centra města Písek. Rada města bude rozhodovat, zda podá podnět ke zpracování soutěžních podmínek urbanisticko – výtvarné soutěže o návrhu revitalizace historického centra. Součástí bude Velké náměstí, Alšovo náměstí a přilehlé ulice. Týkat se bude nejen dopravy a parkování, ale i zeleně. „Mezi možné tematické okruhy patří také návrh povrchu komunikací a chodníků, vytvoření klidového prostoru na ploše Velkého náměstí, návrh veřejného osvětlení, laviček nebo třeba odpadkových košů. Zpracována by měla být také lokalizace možnosti zřízení předzahrádek,“ říká Václav Filip, vedoucí odboru rozvoje a investic. Projekt by měl zohlednit také cyklodopravu a možnost obsluhy centra hromadnou dopravou.

Plány má město také se sídlištěm Jih. V této lokalitě bude vypracována studie, která má za cíl zvýšit počet parkovacích míst. „Na rozdíl od podobných dříve zpracovávaných dopravně-inženýrských studií, nebude řešení vnímáno a posuzováno samostatně, jako solitérní záležitost, ale komplexně, ve vazbě na všechny ostatní oblasti a sféry života sídliště. Přesně tak, jak to celá myšlenka Smart City Písek vyžaduje,“ říká Josef Knot.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme