Na jihu Čech se oslavuje 70. výročí osvobození

6. 5. 2015

Už od 25. dubna se na jihu Čech připomíná 70. výročí osvobození naší země od nacismu. Postup americké 3. armády postupně ve Volarech, Horní Vltavici, Kvildě, Modravě, Vimperku a Kašperských Horách připomnělo velké množství vojenské techniky, včetně několika tanků. Jiná jihočeská města se na oslavy teprve chystají.

V Písku sice oslavy začaly už 1. května, ale hlavní část je naplánována až na konec týdne. Na programu jsou 8. května rekonstrukce válečných událostí u Zátavského a Podolského mostu a pietní akce, o den později je na Alšově náměstí připraven bohatý program a symbolickou tečkou bude 10. května odhalení památníku setkání spojeneckých armád.  

V Českém Krumlově si připomenou události před 70 lety 8. května programem na náměstí Svornosti a o den později rekonstrukcí bojů o Krumlov v areálu u Chvalšinské silnice.

Jihočeskou metropoli čeká Boj o České Budějovice 8. května. Akci připravil klub vojenské historie spolu se statutárním městem a na návštěvníky v sousedství Jihočeského muzea čekají dobové vojenské tábory, vojenská technika i bojová ukázka. Připraven je i další doprovodný program.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme