Spojovat lidi, kterým záleží na jejich kraji

19. 9. 2024

Proč vznikla právě koalice složená z TOP 09, KDU - ČSL a hnutím Tábor 2020? Co mají lídři těchto 3 politických subjektů v práci pro kraj za sebou a jaké jsou jejich další cíle? Rozhovor s Pavlem Klímou, Šimonem Hellerem a Jiřím Fišerem vám prozradí pohled každého z nich nejen na další rozvoj Jihočeského kraje. .

Proč jdete do krajských voleb Společně? 

Jiří Fišer: V našem spojení vidím velkou sílu. Každý koaliční partner přináší úplně jedinečnou kompetenci i zaměření na různé lokality v Jihočeském kraji. Fungujeme jak tým a tyto vlastnosti se synergicky sčítají. 

Pavel Klíma: Jsme součástí vítězného týmu. Na kraji jsme dokázali, že dokážeme spolupracovat a nacházet společnou řeč. A hlavně společně jsme schopni věci prosazovat rychle a efektivně. Každý z nás je autentický Jihočech, jemuž na životě v jižních Čechách záleží. 

Šimon Heller: Víc hlav víc ví. Dokážeme fungovat v širším týmu a přinést kraji konkrétní výsledky. Spolupráce je jednou z nejdůležitějších věcí.  

Když se ohlédnete zpět na uplynulé čtyři roky, jaké výsledky za sebou vidíte? Co se povedlo?

Pavel Klíma: Každý z nás je silný v nějaké oblasti. Pocházím ze školského prostředí, byl jsem učitel, ředitel a dnes za úroveň (nejen) jihočeského vzdělávání “bojuji” na kraji i ve Sněmovně. Na papíře se na tom, že je vzdělání důležité, shodnou úplně všichni. Nicméně realita bývá odlišná. Za námi jsou hmatatelné výsledky. Ročně jsme investovali téměř 250 milionu korun do zázemí jihočeských škol. Zahájili jsme výstavbu řady škol. Do roku 2026 jich dokončíme hned 7. Provozujeme dostatek gymnázií a postupně jsme založili i tři nové třídy technického lycea. Zvládli jsme nápor během přijímaček na střední školy. Ale plácat po zádech se nehodláme, školství je oblast, ve které není nikdy “hotovo”.

Šimon Heller: Navážu na Pavla. Shodneme se na tom, že chceme, aby jižní Čechy byly místem, kde se dobře žije. Rodina je základ našeho kraje. Pro to, aby rodiny v kraji zůstaly, je zapotřebí, aby tu měly adekvátní zázemí a možnosti. Kvalitní vzdělání je v tomto ohledu jedním ze základních stavebních kamenů. Často se ve světle investic přímo do škol neprávem zapomíná na zlepšování jejich zázemí. Proto jsem rád, že kraj podporuje řadu projektů jako jsou například rekonstrukce jídelny ZŠ v Jílovicích (7 milionu korun) a přístavba družiny na ZŠ v Olešnici (2,5 milionu korun).

Jiří Fišer: A právě v tom spočívá síla, že do toho jdeme Společně. Pavel i Šimon mají dlouholeté zkušenosti ze školství. Mezi kandidáty panuje odbornost i rozmanitost. Najdete na ní umělce, učitele, právníky, manažery, ale i architekty. A mou původní profesí je vodohospodářství. Proto musím mezi krajskými úspěchy vyzdvihnout podporu péče o jihočeskou vodárenskou soustavu. Ta zásobuje na 400 tisíc jihočeských domácností. Daří se nám do této soustavy aktivně podporovat zapojování i menších obcí, a to zejména prostřednictvím dotací.

Co chcete nabídnout lidem v dalších čtyřech letech?

Šimon Heller: Jsme kraj s nejmenší hustotou obyvatel a naší povinností je vytvářet dobré podmínky pro život na venkově i ve městech. Jako jedno z nejdůležitějších témat vnímám podporu venkova. Je to místo, kde se nám prolíná více oblastí jako je školství, doprava, zdravotnictví či sociální služby.

Jiří Fišer: Chceme, aby se v jižních Čechách dobře žilo. Pracujeme na tom, aby kraj byl atraktivní nejen pro turisty, ale aby se k nám na jih stěhovaly nové firmy i mladé rodiny.  Neskrýváme problémy a umíme se k nim postavit čelem. Nic není nikdy zcela dokonalé. Chceme dále pracovat na zvýšení kvality a rozsahu dopravní sítě. Navzdory celostátně velmi dobře hodnocené úrovni jihočeských nemocnic víme, že i Jihočechy trápí problematika dostupnosti některých zdravotnických oborů.   

Pavel Klíma: Jako bývalý učitel chci, aby byl Jihočeský kraj “premiantem”. Vše, o čem hovoří Šimon i Jirka jsme zohlednili v našem programu. Ten vychází z naší práce za poslední čtyři roky. Je realistický, ale zároveň také ambiciózní. Obsahuje deset konkrétních oblastí. Společně chceme, aby jižní Čechy byly vzdělané, s kvalitní dopravní infrastrukturou i službami. Chceme vybudovat dostupné bydlení a zároveň pracovat na tom, aby jihočeská města využívala všechny “smart” technologie. Jde nám taky o to, abychom uměli nejen zachovat, ale i zvelebovat jihočeskou přírodu i venkov. Zdravotnictví na jihu musí být dostupné a zároveň kvalitní, stejně tak musí být kraj solidární v oblasti sociálních služeb. Chceme rozvíjet kulturní dědictví i cestovní ruch a zároveň využívat jedinečnosti jihočeské krajiny k tomu, aby se Jihočeši “hýbali”.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme