Olympiáda dětí a mládeže vynesla jižní Čechy na výsluní. Nebylo to ale zadarmo

18. 7. 2024

Před několika týdny se v jižních Čechách odehrála Olympiáda dětí a mládeže (ODM), která do Českých Budějovic, Hluboké nad Vltavou a Tábora přilákala tisíce mladých sportovců z celé České republiky. Akce, která se konala od 23. do 27. června, se stala velice úspěšnou a ukázala, že Jihočeský kraj je ideálním místem pro pořádání takovýchto prestižních událostí.

„ODM je největší jednorázová dětská sportovní akce, co se týče počtu účastníků na jednom místě, tady v České republice, v jižní Čechách 100%. Jsme rádi, že jsme u nás na jihu posunuli její myšlenku zase o něco dál,“ komentuje Pavel Klíma, náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro školství a sport a hlavní organizátor ODM 2024.

Olympiáda v číslech

ODM 2024 se zúčastnilo cca 4300 účastníků, z toho cca 3500 sportovců a 800 trenérů a vedoucích. Mladí sportovci soupeřili v 20 sportovních disciplínách a předvedli skvělé výkony. Kromě sportovního programu se ODM pyšnila i bohatým doprovodným programem, který zahrnoval koncerty, besedy s olympijskými vítězi a další aktivity.

Organizace na nejvyšší úrovni

Za úspěchem ODM 2024 stály dva roky usilovné práce celého organizačního týmu. Velký dík patří Jihočeskému kraji, městům České Budějovice, Tábor a Hluboká nad Vltavou, Českému olympijskému výboru a České televizi, kteří se na organizaci akce podíleli.

„Chtěli jsme, aby si děti z ODM odnesly co nejkrásnější zážitky. A věříme, že se nám to podařilo,“ říká Pavel Klíma. „Na jihu jsme nevytvořili jen velký sportovní zážitek. Napsali jsme tu silné příběhy, které si budou lidé ještě dlouho pamatovat.“

Olympiáda dětí a mládeže 2024 ukázala, že jižní Čechy jsou skvělým místem pro sport a aktivní dovolenou. Akce také pomohla propagovat Českou republiku v zahraničí a přilákala do regionu turisty.

Eva Marečková