INVENTURA II: Ministerstvo zdravotnictví

Hlavní změny, které přinesla a přinese reforma zdravotnictví

Od prosince 2011 zaplatí pacient za den v nemocnici regulační poplatek 100 korun místo dosavadních 60 Kč.

Pacient si může vybrat z 18 ekonomicky náročnějších variant zdravotní péče.

Ruší se platba za položku na receptu. Od ledna 2012 zaplatí pacient jednu cenu za recep t, a to ve výši 30 korun místo dosavadních 30 Kč za každou položku na receptu. Pacient tak ušetří a lékárny budou mít snazší administrativu.

Změny od 1. 4. 2012:

Pacient získává větší práva na informace . Oproti dřívějšku má nárok na veškeré informace o svém zdravotním stavu a poskytovaných zdravotních službách. Vzniká nárok pacienta na podrobnou informaci o prováděném výkonu. Lékař jej musí seznámit se zákrokem, jeho důsledcích a následcích. Výjimkou jsou urgentní výkony v ohrožení života či případy, kdy si pacient výslovně nepřeje být informován.

Pacient může určit, za jakých okolností chce být léčen. Zavádí se institut dříve vysloveného přání pacienta. Ulehčí tak nejen zdravotníkům, ale i pacientům a jejich blízkým. Bude platný 5 let a může být kdykoli změněn.

Zvolit si svobodně poskytovatele péče se stává jedním ze základních práv pacienta. Lidé si mohou oficiálně vybírat například nemocnici, kde podstoupí péči. Veškeré údaje o poskytovatelích zdravotních služeb se zpřístupní. Lidé si mohou tyto informace volně vyhledat v Národním registru poskytovatelů, který je přístupný z webových stránek Ministerstva zdravotnictví ČR.

Stanovují se práva a povinnosti poskytovatelů zdravotní péče včetně sankcí za jejich porušení. Stížnosti pacientů budou vyřizovány jednotným postupem, poskytovatelé, pojišťovny a kraje se budou stížnostem muset prokazatelným způsobem věnovat pod hrozbou sankcí. Aby byla zachována kvalita služeb i bezpečí pacienta, bylo tedy třeba vymezit správní delikty a pokuty, které za ně budou hrozit.

Pacientům vzniká právo na přítomnost osob blízkých . Může si ale zvolit i jiné osoby, které budou moci být přítomni při poskytování zdravotnických služeb. Pacient může určit i osoby, které mají právo na informace o jeho zdravotním stavu. Určená osoba bude mít i právo nahlížet do pacientovy dokumentace.

Pacient má právo na další názor . Pokud by měl pacient podstoupit vážný zdravotní výkon, smí jej a svoji diagnózu konzultovat ještě s dalším lékařem na úhradu pojišťovny.

Definuje se nárok pacienta na zdravotní péči a vytvoří se úhradové standardy. Díky tomu bude mít pacient přehled, na jakou péči má právo, případně za jakou si může legálně připlatit. Vedle přínosů prostředků do systému se tímto opatřením zamezí korupci a klientelismu.

Léky možné zakoupit bez předpisu, nebude doplácet pojišťovna . Na jaře 2012 si pacienti budou sami hradit léky, které lze pořídit i bez receptu. Vznikne tak prostor pro vyšší úhradu drahých léků určených pro specializovanou léčbu vážně nemocných.

Dojezdová doba záchranky nepřesáhne v 95 procentech případů výjezdů dvacet minut. Příslušné kraje proto vypracovaly tzv. plán pokrytí území kraje výjezdovými základnami, které mají zajistit dostupnost zdravotnické záchranné služby. Zefektivňuje se též spolupráce mezi záchrankou a nemocnicemi. Zákon stanovuje nově pravidla pro tuto komunikaci.

Členové výjezdových skupin budou moct požadovat od fyzických osob zdržujících se na místě události nebo v blízkosti osobní nebo věcnou pomoc nezbytně a bezprostředně nutnou k poskytnutí zdravotnické záchranné služby. Tyto osoby tím nesmí být vystaveny ohrožení života nebo zdraví.

Nemocnice téměř nebudou moci odmítnout pacienta . Příjem mohou odmítnout jen ve výjimečném případě. V bezprostředním ohrožení života pacienta nikdy.

Očkování proti rakovině děložního čípku dívek bude hrazeno. Dívky mezi třináctým a čtrnáctým rokem již nebudou muset platit za očkování proti papilomaviru, který způsobuje mj. rakovinu děložního čípku. Uhradí ho zdravotní pojišťovna.

Pojišťovny proplatí více cyklů umělého oplodněn í. Na základě diskuse s odbornou veřejností bude pojišťovna po dohodě s příjemkyní proplácet umělé oplodnění čtyřikrát za život v případě, že se v prvních dvou pokusech zavede jedno embryo. Důvodem je předcházet riziku předčasných porodů u dvoučetných či vícečetných těhotenství. Z veřejného pojištění bude nadále hrazena i varianta tří pokusů umělého oplodnění za život.

Upravují se pravidla pro anonymní dárce zárodečných buněk . Darovat vajíčko mohou ženy od 18 do 35 let. Muži se mohou stát dárci spermatu ve věku od 18 do 40 let.

Ženy mohou podstoupit dobrovolnou sterilizaci od 21 let věku. Sterilizaci ze zdravotních důvodů (třeba při onkologickém onemocnění) je možné provést po písemném souhlasu od 18 let, pod 18 let se souhlasem zák. zástupců, kladném stanovisku odborné komise a souhlasem soudu.

Terapeutickou kastraci lze provést pacientovi, který dovršil věk 25 let a který v minulosti spáchal násilný sexuálně motivovaný trestný čin, pokud u něho odborné lékařské vyšetření prokázalo existenci specifické sexuální deviace a vysokou míru pravděpodobnosti, že v budoucnosti opět spáchá násilný sexuálně motivovaný trestný čin, a pokud u něho nebyly úspěšné jiné léčebné metody. Kastrace je provedena na základě písemné žádosti pacienta a kladného stanoviska odborné komise. Pacientovi, který je v ochranném léčení nebo výkonu zabezpečovací detence, se kastrace provede pouze ve zvlášť odůvodněných případech, a to na základě jeho písemné žádosti, stanoviska odborné komise a souhlasu soudu.

Ministerstvo zdravotnictví v roce 2012 připravuje věcný záměr zákona o zdravotních pojišťovnách a věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích.

Věcný záměr zákona o zdravotních pojišťovnách:

  • Právní postavení a kompetence ZP – veřejnoprávní korporace
  • Účinný dozor nad zdravotními pojišťovnami
  • Konkurence mezi ZP – pojistné plány
  • Možnost ZP poskytovat komerční připojištění
  • Dozorčí rada (zástupci státu, zaměstnavatelů a pojištěnců)

Věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích:

  • Zastřešující zákon pro fungování univerzitních nemocnic, poskytujících zdravotní služby a vzdělávání
  • Základem pro fungování smlouva mezi FN a LF
  • Právní forma UN: neziskový subjekt – právnická osoba sui generis
  • Pojistka proti privatizaci
  • Ředitele jmenuje správní rada (složena ze zástupců státu, vysoké školy a kraje)
Štítky
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme