TOP 09 odpovídá na stanoviska ODS k sKartě

ODS konstatovala, že projekt sKaret nesplnil původní účel, odchýlil se od koaliční dohody a původně dobrou myšlenku Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením bývalého ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho náměstka Vladimíra Šišky zdiskreditovalo. Proto podporuje jeho ukončení.

11. 4. 2013

Přinášíme Vám odpovědi TOP 09 na stanoviska ODS, kterými ODS podložila svoje odůvodnění pro ukončení sKaret.

ODS: Smlouva o využívání sKaret byla podepsána v rozporu s koaliční dohodou. Základním problémem je skutečnost, že bývalé vedení MPSV podepsalo s Českou spořitelnou smlouvu, kterou neschvalovala vláda, a nebyly v ní dodrženy koaliční dohody. Nepřijatelná je například možnost výplaty důchodů přes sKarty.

TOP 09: Ve smlouvě není nic, co by bylo v rozporu s koaliční smlouvou. Výplatu důchodů smlouva neupravuje, pouze počítá do budoucna s takovou možností, pokud by se pro ni politická reprezentace rozhodla.

 

ODS: Využívání sKarty mělo být dobrovolné. Od počátku jsme trvali na tom, že sKarta nesmí být pro její držitele stigmatem a nikdo je nebude k jejímu využívání nutit. Povinně ji měli přebírat pouze příjemci dávek hmotné nouze, u kterých hrozilo zneužívání jejich čerpání. Povinné přebírání sKaret je navrhováno i dnes pod sankcí zastavení výplaty sociálních dávek, i když by sKarta sloužila jen jako identifikační.

TOP 09: Legislativní vymezení sKarty schválila jak vláda, tak koaliční poslanci včetně členů vlády a poslanců za ODS.

 

ODS: sKarta neslouží jako kontrola zneužívání dávek. sKarty nejsou schopny plnit některé slibované funkce. Nebyla dodržena dohoda, že do konce roku 2012 proběhne pilotní projekt, který ověří schopnost sKarty kontrolovat zneužívání sociálních dávek hmotné nouze, například blokováním nákupu zbytného zboží (alkohol, cigarety). Tyto záměry dosud nefungují v praxi.

TOP 09: Žádnou takovou dohodu MPSV neuzavřelo, ani o ní nejednalo. Systém sKarty je v současné době schopen zabránit nákupu u vymezených obchodníků (např. herny, restaurace apod.), položkové omezení nákupu je možné dopracovat.

 

ODS: sKarta nemůže ušetřit slibované výdaje. Bývalé vedení Ministerstva práce a sociálních věcí slibovalo, že nový systém uspoří 250 milionů korun ročně. Tyto údaje vyplývaly z původně uzavřené smlouvy a nejsou reálné. Od počátku projektu k avizovaným úsporám zatím nedochází, ani nejsou přesvědčivě vyčísleny.

TOP 09: Plánovaná úspora je reálná, vychází z nezpochybnitelně doložených nákladů na rozesílání dávek prostřednictvím České pošty.

 

ODS: Identifikační funkce sKaret je nejasná. sKarta má pro všechny příjemce plnit identifikační funkci. Nadále pro ně vyplývá povinnost prokazovat se vedle sKarty i občanským průkazem, jehož funkci supluje. Zatím ani nelze identifikační funkce načítat na úřadech práce.

TOP 09: Identifikační funkce umožní zefektivnit agendu úřadů práce. Na tom není nic nejasného. Občanský průkaz s tím nemá nic společného. Za občanský průkaz s čipem zaplatí občan 500 Kč, za sKartu nic.

 

ODS: sKarta znamená neplánované výdaje. Proti původním slibům, že projekt nebude znamenat žádné výdaje státu, dnes MPSV uvádí, že jen nákup čteček by v příštím roce znamenal náklady 100 milionů korun, nehledě na další výdaje související s provozem sKaret.

TOP 09: Úřady práce, bez ohledu na existenci sKaret, musí modernizovat své systémy z důvodu jejich zastaralosti. Předpokládané náklady na investiční akci v roce 2013 činí 11,5 milionu korun. Jde o první etapu modernizace. V rámci dlouhodobého výhledu, kdy postupně by mělo dojít k modernizaci většiny kontaktních pracovišť ( cca 430 budov) by investiční náklady činily cca 80 milionů korun. Náklady na „hardware a software“ spojené se čtečkou se běžně pohybují do 1 200,- Kč na jeden stojan, tj. maximálně 60 tisíc korun v roce 2013.  Celkem náklady na tuto technologii, v případě instalace na všechna kontaktní pracoviště (430 budov), nemohou přesáhnout půl milionu korun.

 

ODS: O platební funkci sKarty není zájem. Z dosud vydaného počtu 280 000 sKaret platební funkci zatím využilo zhruba 15 procent uživatelů. U drtivé většiny držitelů tak sKarty fungují jen jako identifikátor.

TOP 09: Považovat více než 40 000 klientů, kteří za pár měsíců provozu využili platební funkci, za nezájem je opravdu zvláštní. Ke dnešnímu dni si klienti přes sKarty vybrali dávky v celkové hodnotě 6,5 miliardy korun.

 

ODS: Problém s ochranou osobních údajů. Identifikační funkcí sKarty se zabývá Úřad pro ochranu osobních údajů. Není přesvědčivě vysvětleno, proč musí být osobní údaje uživatelů sKaret zasílány jednomu bankovnímu domu.

TOP 09: Předávání údajů vyplývá z legislativního vymezení karty. Ochrana osobních údajů je zajištěna smlouvou a zákonem o bankách.

 

ODS: ODS podporuje korektní dohodu s Českou spořitelnou o narovnání dané situace. Ocitla se v ní nezaviněně. Veškerou odpovědnost za smlouvu nese bývalé vedení MPSV. Korektní dohoda je pořád lepší, než pokračovat v nedotaženém a špatně připraveném projektu, který drtivou většinu příjemců jen obtěžuje.

TOP 09: Projekt plní všechny plánované funkce. Je možné jej vylepšovat, rušit ho je nesmyslné a znamená zbytečné náklady pro stát.

TOP 09, 11. 4. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme