Stát šetří, ale jeho dluhy stále rostou. Jak je to možné?

Vláda se zavázala snižovat deficity veřejných rozpočtů, to znamená, zpomalovat zadlužení země, nikoli snižovat samotné zadlužení. To se skutečně děje, v roce 2009 dosáhl deficit státního rozpočtu 190 mld. Kč, nyní budeme mít zhruba poloviční.

10. 12. 2012

Je třeba zdůraznit, že bez opatření vlády by se deficit dále prohluboval, např. výdaje na důchody se každoročně zvyšují o cca 30 mld. Kč, ale příjmy z důchodového pojištění nerostou. V roce 2011 by schodek státního rozpočtu přesáhl 200 mld. Kč, pokud by vláda nerealizovala úsporná opatření, s nimi se jej podařilo stlačit na 140 mld. Kč. Samozřejmě, problémem je, že snižování deficitu vždy krátkodobě působí proti růstu ekonomiky. I když zrušíte sebezbytečnější úřad, vždy ti zaměstnanci své mzdy utrácejí, takže krátkodobě v ekonomice chybí, což působí negativně na růst, daňové příjmy a zpětně negativně na růst deficitu. Nicméně jiná možnost není. Krizi, která byla způsobena nadměrným zadlužením, nelze řešit zase na dluh.

V podstatě se mě ptáš na situaci, která by se dala připodobnit k narkomanovi, který si postupně odvyká od své drogy. Odvykací kúra je nepříjemná, je mu špatně, blije apod., ale dávky se postupně snižují. Teď jde o to vydržet a dávky dále snižovat.

K RUD: Vždy upozorňujeme, že přínos RUD se počítá podle určitých předpokladů. Pokud bude hluboká krize, příjmy samozřejmě budou klesat, bez ohledu na změny RUD. Vždy je ale prokazatelné, že bez RUD by poklesly mnohem více. Ale snad takový černý scénář nenastane.
Zpomalovat, nikoli snižovat: stát šetří, ale jeho dluhy stále rostou. Jak je to možné?

Vláda slíbila, že sníží dluhy veřejných rozpočtů. Což dělá. To se však nerovná tomu, že snižuje státní dluh. Jak je to možné?

Jednoduše, v roce 2009 jsme měli deficity veřejných rozpočtů 190 miliard. Provoz státu byl rok od roku dražší a ekonomická situace v celé Evropě nepříznivá. I přesto jsou dnes deficity dík úsporným opatřením prosazeným touto vládou poloviční. To je velký úspěch. Zejména v situaci, kdy například jen na důchody každý rok stát vydává o 30 miliard korun více než v roce předchozím. Přitom příjmy z penzijního připojištění jsou stále stejné.

Stát ale stále nemá takový příjem, aby nejen bezezbytku pokryl své potřeby, ale aby mu navíc zbylo na splacení dluhu. Ten proto dále roste, i když mnohem pomaleji, než kdyby vláda rozpočtové odpovědnosti nezasáhla.

I když by se třeba zrušil sebezbytečnější úřad či ministerstvo, zruší se s ním i příjmy jeho zaměstnanců, kteří tím, že přestanou své mzdy utrácet, krátkodobě naši ekonomiku oslabí. Což působí negativně na hospodářský růst, daňové příjmy a zpětně i na výši deficitu. Avšak jiné možnosti vláda v tuto chvíli nemá. Krizi, která byla způsobena nadměrným zadlužením, totiž nelze řešit zase na dluh. I když je to stejné, jako když se kuřák rozhodne překonat svou závislost. Také musí počítat s tím, že to bude proces nepříjemný. Časem potřebuje méně nikotinu. Musí však vydržet.

Příští rok i přesto ministr financí slíbil nejen úspory, ale i prorůstová opatření.

TOP 09

Štítky
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme