Niedermayer: Koalice SPOLU nabízí vysokou kompetenci, výsledky a renomé v Evropském parlamentu

31. 5. 2024

Co jste dělal, když Česko vstoupilo do EU?
Díky své práci v České národní bance jsem byl zapojen do fungování Unie dlouho před naším vstupem. I proto jsem naše členství považoval za něco samozřejmého, něco, co se musí stát. Až zpětně jsem si uvědomil, jaká úžasná konstelace okolností a práce na obou stranách stolu nás k tomuto zásadnímu okamžiku dovedla. Náš vstup pak nešlo jinak než oslavit.

Kdy poprvé jste pocítil, že se Vás členství osobně dotýká?
Jak zmiňuji, díky velkorysému rozhodnutí zemí EU přizvat nás v roli pozorovatele k práci některých institucí již delší dobu před naším vstupem. Osobně jsem byl též zastáncem toho, abychom se brzy přidali do eurozóny, a proto jsem bedlivě sledoval i tuto oblast.

A jak to vidíte dnes?
Potvrdilo se, že když spolupracujeme, umíme i ty největší výzvy zvládnout neuvěřitelně dobře. To je něco, na co můžeme být opravdu hrdí. Škoda, že hledání shody tehdy, když nejsme pod tlakem, nám jde o něco hůř.

Co by vám nejvíce chybělo, kdybychom v EU nebyli?
O demokratickém světě bez hranic jsem za bolševika jen snil. Nerad bych o tuto svobodu znovu přišel. Bez existence funkční Unie a bez nás jako její součásti bychom se snadno mohli dostat do situace, kdy bychom museli bojovat o samotné zachování našeho státu, respektive jeho demokratického, na svobodě stojícího principu.

Je něco, co vás na EU nebo na českém členství v EU mrzí?
Aktuálně mě mrzí, že jsme se neposunuli dál v kompenzaci škod Ukrajině ze zmrazeného ruského majetku. Dlouhodobě je toho vícero. Vedle posílení bezpečnosti ve všech aspektech musíme zařadit mezi hlavní priority i ekonomický růst, respektive konkurenceschopnost. Tak, aby se Evropa vrátila do první ekonomické ligy a Česko mezi země, které si vedou nejlépe. Také mě mrzí, že nejsme s to dovést k úspěšnému konci proces rozšíření EU o země západního Balkánu.

Na co se v souvislosti s nadcházejícími volbami těšíte a čeho se obáváte?
Těším se na stále více setkávání s lidmi po celém Česku. Obávám se, že budeme opět svědky populismu a strašení. Jednání založené na pravdě a faktech by nemělo mít alternativu.

Proč je správné do EP zvolit právě SPOLU?
Česko je díky politice vlády vedené koalicí SPOLU po letech konečně spolehlivým a sebevědomým partnerem společné Unie. Naše kandidátka na tom staví. Stejně jako na vysoké kompetenci, výsledcích a vynikajícím renomé v Evropském parlamentu. Věřím, že to je pro voliče dobrá nabídka.

Co je pro vás EU jednou jedinou větou?
Bezpečné, skvělé a odpovědné místo pro život.

Luděk Niedermayer

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme