Dluhopisy jsou tady. Pomozte své zemi a vydělejte

3. 10. 2011

Právě dnes byl spuštěn projekt státních dluhopisů. Dosud si tyto cenné papíry lidé mohli koupit jen přes profesionální investiční společnosti, naposled totiž stát vydal dluhopisy po povodních v roce 1997 a zájem byl obrovský. Tentokrát dává stát k dispozici dluhopisy v hodnotě deset miliard korun. Bezpečně investovat můžete ode dneška i Vy! A pomoci při tom své zemi...

„ Mnoho let jsem usiloval o to, aby se na financování českého státního dluhu mohli kromě velkých finančních skupin podílet také občané. Chceme českým domácnostem nabídnout mimořádnou investiční a spořící příležitost, jaké se dostává velkým bankám ," řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Až do 1. listopadu si mohou lidé objednávat první z vydaných státních dluhopisů u Komerční banky, České spořitelny a Československé národní banky, celkem na téměř 400 místech v zemi. Objednávku zaplatíte na místě v hotovosti anebo do pěti pracovních dnů od objednávky převodem z účtu. K tomuto termínu je zájemci budou mít připsány v elektronické formě na majetkových účtech, jež jim budou automaticky zřízeny.

Jeden dluhopis má cenu jedné koruny. Pokud by Vás zajímaly případné výnosy, použijte oficiální kalkulačku ! Nejmenším možným vkladem je tisíc korun, tedy tisíc dluhopisů. A co je hlavní plus tohoto systému spoření? Naprostá jistota pro vkladatele... Při jednoleté investici vyděláte přesně dvě procenta a v případě, že se rozhodnete pro dluhopis pětiletý, pak získáte šest procent. Průměrný výnos se pohybuje kolem tří procent. Můžete však požádat také o předčasné splacení, které bude možné jednou za rok, v pevně stanovených termínech. Výjimku budou tvořit investice nad půl milionu korun, pro které platí zvláštní režim.

Výnos se bude danit stejně jako bankovní úroky, tedy patnácti procenty. Ale vzhledem k tomu, že se daň podle zákona při výpočtu zaokrouhluje, bude v konečném důsledku nulová . Dluhopisy bude možné převést i na jinou osobu za poplatek 480 korun. Rovněž je bude možné dědit, tady je poplatek 72 korun.

TOP 09

V Praze 3. 10. 2011

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme