VV bojovaly, ODS a TOP 09 vyhrály

14. 3. 2011

Dohoda o výši DPH se měnila kvůli Věcem veřejným. Výsledná podoba však paradoxně odpovídá programu jejich dvou koaličních partnerů. A největší vítěz je prezident.

Na první pohled to vypadá, že vítězem politické bitvy o výši DPH jsou Věci veřejné v čele s Vítem Bártou. Kvůli jejich požadavkům se výsledná podoba návrhu na zvýšení daně změnila, a to hned třikrát. Zdá se, že Vít Bárta to celé s posvěcením prezidenta Václava Klause mistrně zrežíroval.

Jenže při hlubší analýze se ukazuje, že s výsledkem licitování mohou být spokojeny naopak špičky ODS a TOP 09. Jednotnou DPH, na které se strany nakonec dohodly, měly právě ODS a TOP 09 ve svém volebním programu. A díky „vrtochům“ VV vlastně dosáhly svého. Na rozdíl od Věcí veřejných.

„VV se zřejmě nechaly napálit. Po vlně kritiky přistoupil Miroslav Kalousek (TOP 09) na jednání, ve kterém prosadil plán jednotné daně 17,5 procenta. Ty dvě a půl procenta z jeho původních dvaceti je nepatrný ústupek. Zároveň se mu podařilo geniálně docílit toho, že se zrušily všechny výjimky,“myslí si politolog Jan Bureš. Ani ministr financí nepopírá, že bojoval proti výjimkám. „Je dobrá zpráva, že budeme mít jednu sazbu DPH bez naprosto nesmyslných výjimek, jako jsou ryby vykuchané a brambory nevykuchané,“ naráží Kalousek na sedm potravin, které VV původně chtěly nechat v nižší sazbě.

I představitelé VV přitom tvrdí, že jsou s výsledkem spokojeni. „Jsme rádi, že jsme vyměnili sedm výjimek za všechny potraviny, které budou zdaněny jen 14 procenty,“ sdělil poslanec Michal Babák. Faktem však je, že nižší sazba 14 procent bude platit jen rok a pak se všechny potraviny posunou do jednotné sazby 17,5 procenta.

Ani ODS se teď neváhá označit za vítěze. „Jsme v každém případě vítězové. Naším cílem bylo prosadit důchodovou reformu. Pokud tento vládní návrh projde, ODS splnila volební program,“ řekl místopředseda strany Jiří Pospíšil.

ODS měla jednotnou sazbu DPH v programu už od devadesátých let. Od roku 2013 se tedy její přání konečně splní.

Problém strany však je, že hlavní rétorickou bitvu o podobu reformy vedli Miroslav Kalousek (TOP 09) s Vítem Bártou (VV). Premiéra Petra Nečase (ODS) navíc „válcoval“ ještě prezident Václav Klaus, který do sporu rázně vstoupil. „Mnoho lidí v ODS si klade otázku, co pan prezident svými aktivními vstupy do domácí politiky sleduje,“ podotkl místopředseda strany Alexandr Vondra.

Klaus nejprve napsal komentář, v němž vládu kritizoval za rychlost a politický nesoulad. Jeho kritiky se chytil Vít Bárta a Věci veřejné dohodu už podruhé zpochybnily.

Při první „vzpouře“ si vymohly, že sedm základních potravin dostane výjimku z jednotné dvacetiprocentní daně, která byla v plánu.

Po Klausově kritice strana otočila, už nechtěla výjimky na potraviny, ale přišla s návrhem, který se hodně blíží výsledku: příští rok budou dvě sazby DPH 14 a 20 procent a od roku 2013 jednotná sazba 17 procent. Podle zákulisních informací padlo číslo 17 poprvé právě na Hradě, když se Klaus setkal s Bártou.

Prezident tedy opět ukázal, že umí ovlivnit zásadní rozhodnutí Nečasovy vlády. A přestože vlastně dosáhl svého, včera si do Nečasovy vlády znovu rýpl. Kritizoval ji, že se nechala tak snadno ovlivnit. „Snadnost, s jakou vláda či koalice postoj změnila, je nepříjemné překvapení,“ řekl prezident.

TOP 09 sice může být spokojena, ministr financí Miroslav Kalousek však musel ustoupit z původní představy dvacetiprocentní a později osmnáctiprocentní daně. Nakonec právě on podle informací navrhl číslo 17,5, ač desetinné čárky v DPH nikdy nechtěl.

Již třetí a podle Klause unáhlená dohoda o DPH by se snad už měnit neměla. Petr Nečas totiž prosadil, aby se schválení návrhu spojilo s hlasováním o důvěře vládě. Důvod je zřejmý: je to pojistka, aby VV z dohody znovu na poslední chvíli necouvly.

MF Dnes, 14. 3. 2011, Rubrika: Z domova, Strana: 5

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme