Volby do Senátu na Benešovsku: Hrabu vyzve hokejová legenda Hašek

24. 7. 2024

V druhém textu ze série mapující pozoruhodné volební souboje před senátními volbami míříme na Benešovsko. Na podzim si to zde totiž o hlasy voličů rozdají senátor Zdeněk Hraba za ODS, Helena Válková za hnutí ANO a Dominik Hašek za TOP 09. „Cítím, že teď je ten nejvhodnější čas,“ říká pro INFO.CZ hokejová legenda.

Hašek si už nějaký čas půdu pro svůj pokus o politické angažmá připravuje. Ve veřejném prostoru o sobě dává soustavně a dost hlasitě vědět nejpozději od vpádu Ruska na Ukrajinu. Na mnoha úrovních intenzivně odmítá, aby ruští sportovci byli zváni na prestižní globální turnaje – především na letní olympijské hry, které začínají tento týden v Paříži.

To mu nicméně úspěch v senátních volbách nezaručuje. Politika je přece jen značně složitější disciplína než ty sportovní a nálady voličů bývají vrtkavé. Navíc senátní volby jsou v mnoha ohledech specifické. Pro většinu voličů jsou nezajímavé a moc k nim nechodí. Klíčová je tedy schopnost mobilizovat a přesvědčit ty, kteří mají nějaký důvod se jich zúčastnit.

Hašek mi řekl, že jeho hlavní motivací je budoucnost Česka. Chce být dle svých slov u toho, když se o ní rozhoduje. „Cítím, že teď je ten nejvhodnější čas. Chci být aktivní, když se schvalují nové zákony, od kterých se bude odvíjet život v České republice,“ vysvětlil mi.

A proč se o hlasy voličů uchází právě za TOP 09? „Považuji ji za demokratickou, středopravicovou stranu, které velmi záleží na budoucnosti naší země.“

TOP 09 podle něj hledá racionální řešení a staví se důrazně proti populismu. „Je pro mě důležité, že jde o stranu, které není lhostejné směřování veřejných financí. Má odvahu dělat i méně populární kroky, které ovšem povedou k větší rozpočtové stabilitě. Musím zmínit i kompetenci v zahraniční politice, která je pro TOP 09 charakteristická už od éry Karla Schwarzenberga.“

Ve svém programu nicméně bývalý hokejový reprezentant a olympionik klade velký důraz na sociální témata. Což u politiků TOP 09 nebývá zrovna běžné. „Zajímám se o sociální věci, o podporu sportu a znevýhodněných dětí dlouhodobě,“ vysvětluje mi.

A uvádí příklad: „Od roku 2001 běží v USA program Hasek Heroes, který jsem založil a jímž každý rok procházejí stovky dětí. Podpora rodin s dětmi ze sociálně slabšího prostředí bude v senátu jednou z mých priorit.“

Zajímá mne, jak vlastně hodnotí současnou vládu Petra Fialy. Ptám se ho na to mimo jiné proto, že není mezi voliči zrovna oblíbená, což ho může ve volbách limitovat. 

Hašek ihned zmiňuje zahraniční politiku. Podle něj v ní vláda určitě obstála. Za velký úspěch pokládá také naše předsednictví v Radě EU nebo „muniční iniciativu“ pro ruskou agresí zasaženou Ukrajinu.

„V tomto ohledu jsme byli evropští jestřábi. Oceňuji, že vláda měla odvahu dělat nepopulární kroky. Pustila se do zeštíhlování státního rozpočtu i důchodové reformy, na což předchozí Babišova vláda úplně rezignovala. K tomu, že to zeštíhlování má být rychlejší, jsem se už nejednou vyjádřil,“ říká.

Zjevně se nebojí hájit i ne příliš oblíbené politické priority. Chce být zásadový. Což na něm oceňuje i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Je to nejen skvělý sportovec, ale také člověk pevných zásad a jasného morálního kompasu. Jeho odvaha a odhodlání hájit pravdu a spravedlnost jsou přesně tím, co naše země potřebuje.“ Otázka je, zda to u voleb bude stačit.

Klíčové bude ale s ohledem na senátní volby toto: obvod, jehož součástí je Praha-Východ, část okresu Praha-západ, Benešov a pak například obce Průhonice (kontrolní otázka: kdo tam má trvalé bydliště?), Jesenice, Maršovice, Divišov nebo Český Šternberk, je totiž historicky jednoznačně pravicový. Za posledních dvacet let si tady zástupci levice v senátních volbách neškrtli.

V roce 2006 zde ve druhém kole vyhrál s přehledem Karel Šebek z ODS. O šest let později ho porazil Luděk Jeništa za STAN a s podporou TOP 09. V roce 2018 ho pak na kandidátce Starostů a nezávislých vystřídal stávající senátor Zdeněk Hraba, který ve druhém kole porazil Jiřího Kozáka z ODS.

Finále Hašek vs. Hraba je skoro jisté, výsledek ale už tolik ne

Proto se v danou chvíli – tedy ještě než začne horká fáze kampaně, která pochopitelně může vnést do souboje novou dynamiku – držím toho, že do druhého kola zamíří Hašek. A s ním skoro jistě Hraba, který zde už ve volbách jednou uspěl.

Případně – což by ale bylo spíše překvapení – Válková, obzvlášť pokud se do kampaně vloží její předseda a podaří se mu mobilizovat výraznou část voličů hnutí ANO. Proto se také Dominika Haška vyptávám, jak hodnotí nejen vládu Petra Fialy, ale i opozici.

SPD je podle něj populistická strana s nádechem extremismu: „Není to opozice konstruktivní, ale destruktivní. Některé její hodnoty se neslučují s těmi mými, takže si nyní spolupráci s SPD nedokážu představit na žádné úrovni.“

Hegemona české politiky pak označuje za stranu jednoho muže. „Babiš bude vždy říkat přesně to, co mu vyjde z průzkumů. A je mu úplně jedno, jestli to je lež či pravda, a to i kdyby měl tvrdit, že země je placatá. Navíc mu vůbec nejde o lidi a o budoucnost naší země. Jde mu zkrátka jen a pouze o sebe a jeho byznys.“

V hnutí ANO – je přesvědčený Hašek – neexistuje pluralita názorů ani pořádná diskuse. „ANO je jednoznačně viníkem zhoršení úrovně politické debaty v České republice. Ze sněmovny udělali obstrukční kabaret, kterému lidé přestávají rozumět.“

Nedá mi to a zmíním, že by právě tyto dvě strany (ANO a SPD) mohly po příštích sněmovních volbách sestavit vládu. „Byl by to ten nejhorší scénář pro budoucnost naší země,“ má jasno Hašek.

Podle něj za takové vládní konstelace zavládne komunikační chaos. A Česku by taky hrozilo nadbíhání diktátorským režimům včetně imperialistického Ruska. „A do ohrožení by se bezpochyby dostaly demokracie a svoboda slova. Je povinností ostatních stran udělat během následujícího více než roku vše pro to, aby tomu u voleb v roce 2025 zabránily.“

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme