Válek představil prezidentovi strategii rozvoje zdravotnictví

30. 4. 2024

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na úterní schůzce představil prezidentu Petru Pavlovi strategický dokument dalšího rozvoje českého zdravotnictví. Týká se zdravotnického personálu, vzdělávání nebo změn v síti nemocnic. Zahrnovat by měl třeba také změnu v rozložení lůžek v nemocnicích z akutní péče na pozdější. Válek očekává od Hradu připomínky, než dokument představí poslancům. Prezidenta dle Válka zajímalo i to, zda se české zdravotnictví dostatečně připravuje na stárnutí populace.

„Prezidenta jsem informoval o strategii, kterou jsem připravil. Dále jsem ho informoval o některých aktuálních otázkách, které se týkají zdravotní péče, vývoje úhrad zdravotní péče, změn v akutní péči,“ vyjmenoval po schůzce s prezidentem Válek.

Materiál podle ministra vznikal jako vědecká publikace, měl i zahraniční oponenturu a ministerstvo ho diskutovalo i se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Tým odborníků hlavy státu dokument dle Válka nyní prostuduje. „Předem musím poděkovat za jakékoliv připomínky, především ty kritické. Pochválit se umím sám,“ doplnil ministr.

Válek: Mou ambicí je najít konsenzus

Se strategií rozvoje českého zdravotnictví pak chce Válek ve čtvrtek seznámit poslance včetně těch opozičních. „Znovu opakuji — věda, výzkum, školství a zdravotnictví nesmí být součástí politického boje,“ prohlásil ministr. „Dokument jasně říká, jaké jsou možnosti jak dál a jak to udělat, abychom vyřešili výzvy českého zdravotnictví. Chci, aby ten dokument byl opravdu kriticky zhodnocen odborníky, poslanci z opozice i z koalice. Protože moje ambice je nikoliv někoho přesvědčit o své pravdě, ale najít konsenzus,“ doplnil.

Ve čtvrtek bude také dle Válka strategie zveřejněna na webu ministerstva zdravotnictví, v pátek k ní uspořádá úřad tiskovou konferenci. Ministr bude hledat i termín pro její představení senátorům a zdravotnickým odborům.

Mezi kapitolami dokumentu je například personální situace, vzdělávání zdravotníků, léková politika nebo změny v síti nemocnic. Obsahuje podle Válka analytickou část založenou zejména na informacích Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a část koncepční, kde jsou variantní řešení současných problémů. Původně ministr loni v prosinci slíbil, že dokument předloží v lednu.

Chystaná legislativa

S prezidentem Válek mluvil také o chystané legislativě. Do konce volebního období chce ministerstvo změnit čtyři důležité zákony týkající se ochrany veřejného zdraví, veřejného zdravotního pojištění, zdravotních služeb a elektronizace.

První změny mají platit od ledna příštího roku. Změny loni v prosinci ministr označil jako „reformu zdravotnictví“ a dokončení transformace zdravotních pojišťoven. Těm chce dát více prostoru pro podporu prevence, aktivního přístupu pojištěnců k ní a konkurence mezi sebou.

Prezident se podle Válka ptal také na rozhodnutí TOP 09 ohledně nominace na ministra pro vědu a výzkum. Pavel prý potvrdil, že ekonoma a bývalého rektora Slezské univerzity Pavla Tuleju (TOP 09) je připraven do funkce jmenovat v pondělí.

ČT24, 30. 4. 2024

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme