V rozpočtu přebývá 14 miliard. Optimismus je předčasný, říká Kalousek

Český rozpočet je za první letošní čtvrtrok v přebytku 14 miliard korun. Státní kasu se daří plnit zejména díky vyšším daním včetně DPH a dotacím z EU. Podle ministra financí Miroslava Kalouska by však byl optimismus předčasný. Návrh rozpočtu počítá s tím, že hospodaření letos skončí dluhem sto miliard korun.

2. 4. 2013

Jde o nejlepší výsledek rozpočtu ke konci března od roku 2006. V únoru stát hospodařil s přebytkem 5,6 miliardy korun.

"Ačkoli vidíme podstatné zlepšení, je potřeba varovat před přílišným optimismem. Relevantní odhady pro celý rok je možno vytvářet až v průběhu léta," uvedl  Kalousek. "Ze značné části jde ale o mimořádný vývoj, který nevydrží po celý zbytek roku," souhlasí hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Na příjmové straně je na tom letos rozpočet o 34 miliard lépe než loni. Nejvíce se na tom podílely příjmy z nepřímých daní včetně DPH (zlepšení o 14 miliard) a z Evropské unie(zlepšení o 16 miliard).

Inkaso DPH meziročně vzrostlo o 10,4 miliardy korun, tedy o čtvrtinu. Vliv sehrálo zvýšení obou sazeb daně o jeden procentní bod. "Vedle úpravy DPH se na výběru této daně pozitivně projevuje transformace daňové správy a vyšší efektivita její práce," dodal ministr.

Zvýšily se i příjmy ze spotřební daně, kde sehrálo roli snížení objemupenězvracených zemědělcům za takzvanou zelenou naftu. Zemědělci mají od letoška nárok na vrácení 40 procent namísto 60 procent svých nákladů na naftu.

V prvním čtvrtletí však o jednu miliardu, tedy čtyři procenta, klesl výběr daní z příjmů právnických osob. Výdaje za první tři měsíce meziročně klesly o 2,2 miliardy (celkem 278,9 miliardy korun). Výdaje na sociální dávky se však zvýšily o 300 milionů na 118,5 miliardy korun.

Filip Horáček

2. 4. 2013, iDnes.cz

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme