TOP 09 zkusí napravit zdanění hazardu

14. 11. 2011

Šance, že by hazardní firmy přišly už od roku 2012 o možnost rozhodovat samy, kam pošlou miliardy korun, ještě žije. Poslanci ODS a VV jim sice minulý týden tuto pravomoc v rozporu s koaliční dohodou ponechali, TOP 09 ale chce prosadit, aby sněmovna o vládní reformě ještě jednou jednala. Stačí, aby ji vrátili zpět senátoři.

Zdanění hazardu je součástí daňové reformy, kterou sněmovna schválila minulý týden. Návrh vrácený Senátem v původní verzi nebo rychlá novela zákona To je podle TOP 09 cesta, jak zajistit obcím více peněz z hazardu.

Pouze pět dní poté, co poslanci přijali novou daňovou reformu, která mimo jiné definuje rozdělení peněz z hazardu, chce vládní TOP 09 zákon opravit. Poslanci za ODS a Věci veřejné totiž porušili koaliční dohodu a pomohli svým hlasováním návrhu, který loterijním společnostem i nadále umožňuje rozdělovat své zisky. Podle původní, tvrdší vládní verze však byla tato pravomoc svěřena pouze do rukou státu a obcím, loterijní společnosti byly vynechány.

„Pokusíme se diskutovat se senátory o tom, jestli jsou schopni vrátit do sněmovny návrh v původní verzi, jak navrhovala vláda. Nechceme, aby došlo k chybě, kdy se darují miliardy loterijním společnostem,“ řekl HN šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

A vypadá to, že v Senátu podporu najde. „Už jsem o tom mluvil i s předsedou Bohuslavem Sobotkou, aby to podpořili i poslanci ČSSD, až se to vrátí. V tomto případě musí jít politika stranou, kroky, které chystá TOP 09, považuji za správné,“ řekl HN senátor za ČSSD a bohumínský starosta Petr Vícha. Ten patří mezi hlavní sociálnědemokratické kritiky hazardní lobby v Česku.

Podle původního vládního návrhu by obce dostaly z daní z hazardu odhadem 5,9 mld. korun, stát pak 2,3 mld. Sněmovna však odhlasovala, že to bude jen 2,9 mld. pro obce a 2,6 mld. korun pro stát. Loterijním firmám zůstanou dvě a tři čtvrtě miliardy, které budou moci dál rozdělovat podle svého.

„Pokud to Senát vrátí tak, že do svého návrhu přidá pro nás některé neřešitelné věci, tak půjdeme cestou rychlé novely schváleného zákona,“ naznačil Gazdík druhou cestu, jak se dá zákon opravit. „Zkoumáme s legislativou sněmovny možnosti, aby to šlo co nejrychleji,“ dodal.

TOP 09 také kritizuje fakt, že ze zákona zcela zmizela povinnost platit poplatky za všechna hrací zařízení. Sněmovna minulý týden souhlasila s tím, že loterijní společnosti budou platit pouze za centrální počítač, na který mohou být napojeny i stovky hracích přístrojů.

Dobešův medvěd Poslanci TOP 09 chtějí změnou schválené normy rovněž zabránit tomu, aby peníze od loterijních společností, které náleží státu, spravoval speciální fond na ministerstvu školství. „Říkáme tomu Dobešův medvěd. Ten fond je naprosto netransparentní, bez možnosti parlamentní kontroly,“ namítá Gazdík.

Poslanci, kteří dali svým hlasováním loterijním společnostem možnost dál rozdělovat miliardové výnosy z daní, se už v pondělí objeví na „tabuli hanby“. Dokument se jmény zákonodárců chce v každé obci na úřední desku umístit Sdružení místních samospráv.

Silná loterijní lobby Schvalování nových loterijních pravidel jako vždy provázela silná loterijní lobby, která už více než deset let brání přijetí nového zákona.

Nejsilnější vlna nevole se zvedla vůči plánovanému zrušení peněz na veřejně prospěšné účely, a to zejména od společností, které si zvykly peníze dělit dle svého. Především pak uherskohradišťský Synot, který drtivou většinu peněz na veřejně prospěšné účely odvádí do vlastní nadace Děti kultura sport a ta je dál dělí. Spolky, sdružení i jednotliví příjemci či tělesně postižení pak začali desítkami e-mailů naléhat na zákonodárce, aby nechali hazardu možnost dělit peníze. A stejně začali naléhat sportovci s tím, že bez peněz od hazardu nepřežijí.

Jenže problém je, že současný systém dělení peněz, který kvůli zákulisní sněmovní lobby zůstal, provázely velké problémy. HN za poslední dva roky zmapovaly desítky případů, kdy peníze končily v neprůhledných sdruženích nebo nefungujících nadacích.

Kateřina Eliášová, Marie Valášková

Hopsodářské noviny, 14. 11. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1