Stejskal: Důvěru ve stát ohrožuje neudržitelné hospodaření

Reakce náměstka ministra kultury Tomáše Stejskala na článek Bohuslava Sobotky

3. 8. 2010

Bohuslav Sobotka ve svém článku „Důvěra ve stát je zásadně ohrožena“ (HN 29. 7. 2010) vyčítá vládní koalici, že údajně neplní své sliby a podkopává důvěru lidí ve stát. Jde konkrétně o plánované snížení podpory stavebního spoření. Kritika však především směřuje k obecnějším tématům,jako je stabilita daňových sazeb či daňových zvýhodnění. Tu nemůže nikdy zaručit žádný stát, protože rozpočtová situace se mění, často pod vlivem vnějších vlivů,které nemůže ovlivnit. Proto pak musí přikročit k úpravám těch rozpočtových parametrů, které ovlivnit umí. Žádný subjekt tedy nemůže počítat s tím,že daňové sazby či odpočty zůstanou navěky stejné. A ani ČSSD nic takového neslibuje.

Pokud bych měl argumentovat stejně jako Bohuslav Sobotka, mohl bych uvést následující příklady. Vezměme si podnikatele na počátku dekády, který se snažil dlouhodobě plánovat investice. Sociálnědemokratická vláda mu najednou v roce 2004 zvýšila spotřební daň z pohonných hmot a některé položky přeřadila ze snížené do základní sazby DPH. Samozřejmě se potom některé dříve ziskové investice ukázaly jako ztrátové. Nebo si představme rodinu,která si na základě dlouhodobě očekávaných příjmů nyní pořídí hypotéku. Pak přijde nová vláda ČSSD, která zvýší otci zdanění mzdy a nyní jeho čisté příjmy nestačí na splácení hypotéky. Přihlásí se tady k odpovědnosti za ztrátu důvěry Bohuslav Sobotka? Nikoli, a ani já bych jej k ničemu takovému nevybízel.

Voliči se ve volbách jednoznačně vyslovili pro snižování deficitů veřejných rozpočtů a nyní čekají od vlády razantní kroky, které k tomu povedou. Vláda by naopak ztratila jejich důvěru, kdyby tyto kroky neprosadila. A nejen důvěru občanů, ale také investorů, kteří by státu již příště nemuseli půjčit. Důvěru ve stát totiž podrývá především neudržitelné hospodaření, na kterém mají vlády s účastí Bohuslava Sobotky lví podíl.

Tomáš Stejskal (TOP 09)
náměstek ministra kultury