Schwarzenberg: Tíha minulosti patří už jen historikům

7. 3. 2012

Sporné otázky minulosti, jež zatěžovaly v devadesátých letech vztahy nejprve Československa, později České republiky s Německem, dnes patří historikům. Na tiskové konferenci po jednání se svým německým protějškem Guidem Westerwellem to v úterý v Praze řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Šéf německé diplomacie do Prahy přijel u příležitosti dvacátého výročí podpisu smlouvy mezi ČSFR a Spolkovou republikou o dobrém sousedstvími a přátelské spolupráci. „Podařilo se nám také vypořádat s velice tíživými problémy minulosti, které před dvaceti lety hrály ohromnou roli. Dnes je to opravdu spíše otázka pro historiky než pro někoho jiného,“ zdůraznil Schwarzenberg.

I Westerwelle ocenil, že z dříve konfliktních vztahů se staly přátelské. Jedinečnou sítí lidských vztahů, kulturních výměn, ekonomického partnerství a politických vztahů se podle něj podařilo překonat spory, ať už „to byla válka, okupace, vyhnání nebo železná opona“.

Na otázku, zda se Česko ještě připojí ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti, podotkl šéf české diplomacie, že jako prorok není úplně zkušený. „Otázka má jak psychologickou, tak finanční rovinu, ale myslím, že ta situace dopadne dobře,“ dodal Schwarzenberg.

 

(vpl)

Právo, 7. 3. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme